Zoetekauw keto koolhydraatarm

Help: Ik ben een zoetekauw!

Dit kan het verrekte lastig maken tijdens het starten van een ketogeen dieet! Maar, er is goed nieuws. Bij de meeste mensen veranderen namelijk langzaam hun smaak(papillen) naar mate ze langer het dieet volgen!

Wat zijn smaakpapillen?

Smaakpapillen zijn zenuwuiteinden die zich op de tong bevinden. Deze kunnen verschillende smaken vaststellen en zijn hiermee een van onze zintuigen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen zuur, bitter, zout, umami en zoet. Wat opvallend is, is dat er steeds meer onderzoekers het erover eens zijn dat er nog één smaak bij moet komen: Vet. (1) Vaak zorgt vet juist namelijk toch voor een unieke smaak, denk maar aan een stuk vlees of groenten gebakken in olie of boter in plaats van droog in de pan!

Zoete cravings en keto

Met name in het begin hebben veel mensen last van zoete cravings. En dat is niet zo heel gek. Jarenlang ben je het gewend om producten te eten die rijk zijn aan natuurlijke en toegevoegde suikers. Tot je deze opeens moet missen…

Smaakpapillen veranderen

Gelukkig is er goed nieuws! Bij de meeste mensen veranderen namelijk hun smaak(papillen). Dit komt enerzijds doordat een ketogeen van nature de honger onderdrukt. Daarnaast is het vaak ook echt zo dat smaakpapillen veranderen. Smaakpapillen vernieuwen zich namelijk best vaak.(2) En daar zijn we stiekem allemaal best wel blij mee. Anders zou je nooit meer iets proeven na het verbranden van je tong aan iets dat er nét iets te lekker uit zag.

Ook de bloedsuikerspiegel en hormonen hebben een belangrijke invloed op het verlanen naar zoete producten. Is je bloedsuikerspiegel wat laag, dan kan dit zorgen voor een signaal naar je hersenen om meer glucose binnen te krijgen. Een hormoon dat dit ook doet is Leptine. Gelukkig draagt een ketogeen dieet bij aan een verbetering van dit hormoon!

Ervaar ik deze verandering binnen enkele dagen? Waarschijnlijk niet. Vaak duurt het toch wel enkele weken voor je lichaam gewend raakt aan deze nieuwe manier van eten. Dit gaat het snelst door in het begin producten en recepten met zoetstoffen te mijden. Zo krijgt je lichaam meer ruimte om te wennen aan bijvoorbeeld hartige recepten.

Toch een zoete snack

Wil je eens in de zoveel tijd toch een keer een zoete snack? Neem dan eens een kijkje op onze Snacks & Desserts pagina, hier vind je recepten die wel passen! Ook vind je in onze shop wat verantwoorde snacks. Maar, pas wel op: merk je hierna dat je cravings erger worden? Dan kun je er misschien nog beter even van wegblijven om het je makkelijker te maken:)

 

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.