Wat zijn mct's?

Wat zijn MCT vetten?

Wellicht heb je het al een keer voorbij horen komen: MCT-vetten, MCT-olie of MCT-poeder. Wat zijn eigenlijk MCT’s en moet jij ze ook consumeren tijdens je keto dieet? We lichten alles uit wat je maar kunt bedenken. Achteraf nog vragen? Stel ze gerust onder deze post in de reacties!

Wat zijn MCT’s?

MCT is een afkorting voor Medium Chain Triglycerides. Simpelweg vertaald naar het Nederlands dus: middellange keten vetzuren. Zoals de naam al zegt bestaat deze uit een middellange keten van vetzuren. Deze keten bestaat uit 6-12 koolstofatomen.

C6: Capronzuur
C8: Caprylzuur
C10: Caprinezuur
C12: Laurinezuur

Doorgaans ben je het beste af met C8 en C10 MCT’s. Dit komt doordat C12-vetzuren alweer heel erg lijken op lange keten vetzuren. Sommige vinden ook dat deze al niet meer onder de MCT’s valt. C6 daarentegen kan een zeer nare smaak hebben.

 

De voordelen van MCT’s

Het belangrijkste voordeel van een MCT is dat deze snel opneembaar is door het lichaam. Door de kortere keten hoeft dit vetzuur niet eerst verteerd te worden en gaat het direct naar de lever waar het omgezet kan worden tot energie. Door deze snelle opname leveren ze een aantal leuke voordelen:

1. Snelle energiebron

Doordat ze snel opneembaar zijn, zijn deze vetten een snelle bron van energie. Zeker als je keto doet en al op vetverbranding bent overgestapt.

2. Snelle aanmaak van ketonen

Zit je wat lager in je ketonen? Dan is de kans groot dat wat MCT’s je kunnen helpen sneller terug in ketose komt. Dit komt door de snelle afbraak van de vetten, waar dus de ketonen bij vrij komen

3. Brainboost

Het merendeel van je hersenen functioneert goed op ketonen, MCT’s kunnen je dus net dat zetje geven tijdens het studeren.

4. Afvallen

Er zijn diverse onderzoeken dat MCT’s kunnen bijdragen aan het afvallen. Dit komt mede door de honger stillende werking.(1) (2) (3)

5. Potentiële geneeswijze

Dit is een gebied waar nog veel onderzoek naar moet worden gedaan. Wel lijkt het er steeds meer op dat MCT’s (in combinatie met een ketogeen dieet) kunnen ondersteunen bij de behandeling van bijvoorbeeld Parkinson, Alzheimer, epilepsie en zelfs kanker!

 

De nadelen van MCT’s

Zijn er dan ook nadelen? Eigenlijk niet zoveel! Het enige echte nadeel is dat sommige mensen in het begin slecht kunnen reageren op MCT’s met betrekking tot de darmflora. Dit is echter wel te voorkomen door het langzaam op te bouwen. Start bijvoorbeeld met een halve eetlepel en bouw dit indien gewenst op.

Waar zitten ze in?

Uiteraard vind je MCT’s terug in MCT-olie en MCT-poeder. Deze worden vaak gemaakt van kokosolie of palmolie, een natuurlijke bron waar veel MCT’s in aanwezig zijn. Met name kokosolie is een goede bron. Zo’n 60-65% van de vetten in kokosolie zijn MCT’s! Een andere die je wellicht niet verwachtte: ze komen ook in kleine hoeveelheden voor in vetrijke zuivelproducten. Denk bijvoorbeeld aan boter en kaas.
De MCT’s uit palmolie zijn wat controversiëler. Het eindproduct is hetzelfde en ze hebben dezelfde werking. Wel zijn er behoorlijk wat ethische discussies over de afkomst. Voor palmolie moeten palmbomen worden gekapt. Dit gebeurt niet alleen gecontroleerd op plantages, maar in veel gevallen zorgt dit ook voor ontbossing in regenwouden.

MCT-olie of MCT-poeder?

Qua product zitten hier onderling kleine verschillen in, maar het gaat met name ook om een persoonlijke voorkeur. De MCT-olie is het meest zuiver. Om een MCT-poeder te creëren is er vaak een drager nodig om dit efficiënt als poeder te kunnen verwerken. Soms zijn er dragers die niet keto-proof zijn, check dus altijd de ingrediënten!
MCT-poeder is daarentegen wel weer heel makkelijk. Het is goed te mengen, makkelijk te gebruiken in recepten en komt soms in aangename smaken. En het geeft iets minder vetvlekken als je net als ik wat onhandig kan zijn;)

Aan de slag

MCT’s kun je dus al makkelijk binnen krijgen door bijvoorbeeld te gaan koken met kokosolie of boter. Wil je hierop graag een aanvulling? Ga dan voor een MCT-olie of poeder, maar check wel goed de verpakking wat erin zit! Welke vetten worden er gebruikt, uit welke bron zijn ze afkomstig en zijn er vullers/dragers aanwezig die ketose kunnen tegenwerken?

 

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.