Wat is therapeutische ketose

Wat is therapeutische ketose?

Wellicht heb je het wel eens voorbij zien komen: Therapeutische ketose. Maar, wat is therapeutische ketose? Wat houdt het in? Wat zijn de voordelen? En hoe bereik je het? In deze blog zetten we alles voor je op een rij!

Wat is therapeutische ketose?

De naam verklapt het al een beetje, therapeutische ketose is een vorm van ketose die gebruikt wordt voor therapeutische doeleinden. Een ketogeen dieet kende ooit zijn oorsprong als behandelmethode van epilepsie, maar tegenwoordig worden er nog veel meer mogelijke toepassingen aan gekoppeld.

Hierbij kun je denken aan de ondersteuning bij Alzheimer, Parkinson, verschillende typen kanker, hersenletsel en nog veel meer. Hierin zijn de eerste onderzoeken veelbelovend, maar kan er voor de meeste punten nog niet hardop worden gesproken over een geschikte toepassing. Het is daarom nog wachten op meer onderzoek voor deze claims hardgemaakt kunnen worden, maar de potentie is er!

Therapeutische ketose is simpelweg een verhoging van het aantal ketonen in het bloed ten opzichte van een normale range die vaak voorkomt bij een ketogeen dieet. Normale ketose bij een ketogeen dieet ligt vaak tussen de 0,5 mmol en 3,0 mmol. Bij therapeutische ketose wordt vaak uitgegaan van een ketose van zo’n 3 – 5 mmol of soms zelfs iets meer. (1) (2) Vind je persoonlijk de GKI betrouwbaarder? Dan geeft Keto-Mojo op basis van de GKI aan dat een GKI van 1-3 valt in therapeutische ketose.

gki index

Hoe bereik je therapeutische ketose?

Therapeutische ketose is zoals eerder aangegeven dus duidelijk een stuk hoger dan ketose die je behaalt vanuit je voeding. Hierop zijn dus zeker wat aanpassingen nodig, we zetten de verschillende manieren op een rij:

1. Medisch ketogeen dieet

Rondom het toepassen van een ketogeen dieet voor therapeutische doeleinden is eigenlijk het meest bekend rondom Epilepsie. Studies en casussen die hiervoor gebruikt zijn gefocust op het aanpassen van de voeding van de patiënt. We spreken voor het gemak hierom even over een medisch ketogeen dieet.

Waar een normaal ketogeen dieet vaak bestaat voor zo’n 70-75% vetten, 20-25% eiwitten en 5% koolhydraten, is een medisch ketogeen dieet veel strenger. Hier gaat het vaker over zo’n 90% vet, 6% eiwitten en 4% koolhydraten. (3) Door de nog strengere restrictie van proteïne en koolhydraten, raakt je lichaam nog dieper in ketose. Deze verdere restrictie en hogere mate van ketonen in het bloed zorgt dus voor de therapeutische doeleinden.

2. Langdurig vasten

Een andere manier om in de buurt van therapeutische ketose te komen is het langdurig vasten. Dit wordt natuurlijk ook gelinkt aan autofagie, maar kan daarnaast ook helpen om therapeutische levels van ketose te bereiken. Door het langdurig afwezig zijn van koolhydraten (en andere voedingsstoffen), daalt je bloedsuikerspiegel en zal je lichaam veel vetten af moeten breken om alles draaiende te houden. Hierdoor stijgt je ketose én kom je dus uiteindelijk in therapeutische ketose.

3. MCT-vetten en Exogene Ketonen

Supplementen kunnen ook een bijdrage leveren aan het verhogen van de ketonenwaarde in je bloed. Wel is dit met name ter ondersteuning van. Belangrijk is hierbij dat je een ketogeen dieet volgt of bijvoorbeeld vast. Een koolhydraatrijk eetpatroon i.c.m. deze supplementen zal je niet in de buurt van therapeutische ketose brengen.

Exogene ketonen zijn ketonen die buiten het lichaam om zijn geproduceerd. Door deze in de vorm van een supplement te nemen kunnen deze door je lichaam gelijk worden opgenomen om het aantal ketonen in het bloed te verhogen. Hierbij is uiteraard de kwaliteit van de ketonen wel van belang.

MCT vetten zijn vetten van middellange keten. Doordat deze vetten korter zijn dan de meeste vetten die je in je voeding terugvindt, kunnen deze sneller worden afgebroken en omgezet worden in ketonen. Hierdoor kunnen dus ook MCT-vetten bijdragen aan het verhogen van je ketose.

Is het iets voor mij?

Voor de meeste mensen is therapeutische ketose niet nodig. De meeste voordelen van een ketogeen dieet kun je al prima ervaren door ketogeen te eten. Zeker een medisch ketogeen dieet is niet aan te raden én is uitsluitend op voorschrift en onder begeleiding van een arts aangeraden. Dit is dus zeker géén manier om gezond en verantwoord af te vallen!

Er zit veel potentie in het gebruik van therapeutische ketose, maar veel zal nog meermaals in de wetenschap bewezen moeten worden. Experimenteren op eigen risico/initiatief kan natuurlijk altijd. Je zult dan het dichtst bij therapeutische ketose komen door te vasten en het eventueel combineren met exogene ketonen of MCT-vetten.

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.