Keto adem

Wat is de keto-adem?

Waar een ketogeen dieet onwijs veel voordelen kan geven, kan het (met name in het begin) ook wat nadelen met zich meebrengen. Het lichaam moet namelijk overschakelen. Een van deze mogelijke bijwerkingen is de keto-adem.

Wat is keto-adem?

Keto-adem (ookwel keto-breath) is eigenlijk niets meer dan een slechte adem. We hebben het allemaal wel eens zelf of bij een ander meegemaakt. Een slechte adem kan worden veroorzaakt door vele verschillende factoren, hierbij kun je denken aan:

  • Slechte mondhygiëne
  • Gaatjes
  • Ontstekingen
  • Roken
  • Alcoholgebruik (1)

Kun je de bovenstaande vrijwel zeker uitsluiten én volg je een ketogeen dieet? Dan is de kans aanwezig dat dit de slechte-adem veroorzaakt.

Hoe veroorzaakt een ketogeen dieet slechte adem?

Bij het volgen van een ketogeen dieet schakelt het lichaam over op vetverbranding om vervolgens deze vetten om te zetten in ketonen. Een van deze ketonen is het ketonenlichaam Aceton. Dit is ook het enige ketonenlichaam dat via de adem te meten is. Het is dus ook een teken dat je in ketose bent!

Het overschakelen op een ketogeen dieet zorgt er vaak voor dat je minder vocht vasthoudt. Leuk voordeel, want het lijkt of de kilo’s er gelijk afvliegen, extra motiverend dus! Een nadeel is echter dat een tekort aan water uiteraard niet goed is! Een gevolg hiervan kan een slechte adem zijn.

Als laatste oorzaak kan het ook voortkomen uit het overmatig consumeren van eiwitten. Worden deze eiwitten niet direct gebruik voor bijvoorbeeld spierherstel na een training? Dan worden delen van deze afgebroken eiwitten via de adem en de urine afgevoerd, wat kan leiden tot de geur van ammoniak.

Hoe kom van de keto-adem af?

Het goede nieuws is dat het doorgaans binnen een paar weken vanzelf weer verdwijnt, wanneer het lichaam is overgeschakeld. (2) Maar die eerste paar weken wil je uiteraard zo prettig mogelijk ervaren, daarom zetten we 5 tips voor je op een rij!

1. Drink voldoende water

Wordt jouw slechte adem veroorzaakt door een tekort aan water? Mogelijk dat het dan ook heel simpel weer op te lossen is door meer water te drinken! Probeer wat glazen per dag extra te drinken en doe eventueel wat extra zout op je maaltijden om ook meer vocht vast te houden. Of supplementeer met mineralen als je dat fijner vindt.

2. Verbeter je mondhygiëne

Een goede mondhygiëne is voor iedereen goed. Je hebt minder last van gaatjes, je tanden zijn mooier en je adem wordt er uiteraard ook beter door. Denk naast het poetsen bijvoorbeeld nog aan flossen, het reinigen van je tong of aan het spoelen met mondwater.

3. Kauwgom doet wonderen

Je kunt natuurlijk niet de hele dag je tandenpoetsen, sterker nog: het is zelfs slecht voor je gebit. Gelukkig doet een kauwgompje op zijn tijd ook wonderen! Gelukkig zijn de meeste suikervrij tegenwoordig, let hier natuurlijk wel altijd op.

4. Eet minder eiwitten

Bij de afbraak van eiwitten komt ammoniak vrij dat vervolgens het lichaam via de adem en urine verlaat. Eet je veel eiwitten? Dan kan het lonen om net iets minder eiwitten te gaan eten. Zorg er uiteraard wel voor dat je er nog steeds voldoende van binnenkrijgt!

5. Verhoog het aantal koolhydraten

Als laatste middel kun je ook nog proberen om het aantal koolhydraten iets op te hogen, met bijvoorbeeld 5 gram. Hierdoor raak je iets minder diep in ketose, wat er ook voor kan zorgen dat de Aceton in je adem minder wordt. Overdrijf dit niet, anders kan het ook ten koste gaan van de voordelen!

Heb jij ervaring met de keto-adem? Laat het weten in de comments!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.