Wat is het whoosh-effect

Wat is het Whoosh-effect?

In de eerste weken van je dieet verloor je snel je kilo’s, maar je bent inmiddels al even op een plateau beland… En dan opeens verlies je een paar kilo in een week! Dit proces wordt vaak het Whoosh-effect genoemd. Wat is het precies?

Wat is het Whoosh-effect?

Het Whoosh-effect staat erom bekend door het snelle gewichtsverlies. Voor sommige is dit een paar kilo in een week, een ander heeft het zelfs over twee kilo in één nacht! (1) Het treedt niet bij iedereen op, maar bij sommige kan het ervoor zorgen dat ze toch opeens dat plateau doorbreken. Uiteraard kun je niet in één nacht 2kg aan vet verliezen, vaak is dit dan ook overtollig vocht dat je lichaam verlaat tijdens je slaap of tijdens een toiletbezoek. Ben ik dan niets afgevallen? Waarschijnlijk toch wel, blijf maar lezen!

Hoe werkt het Whoosh-effect?

Om eerlijk te zijn weet niemand 100% zeker wat hier de echte werking van is. (2Vaak wordt dit heel simpel uitgelegd doordat tijdens gewichtsverlies de vetcellen hun vetten verliezen (door gebruik voor energie) en zich vervolgens vullen met water. Na een tijdje zou deze vetcel in elkaar storten wat zou leiden tot veel vochtverlies en dus gewichtsverlies. Dit is vaak echter iets te simpel en niet helemaal juist. (3) Waar de echte oorzaak dus nog onbekend is, zijn er wel wat theorieën die het kunnen onderbouwen. De meest voor de hand liggende theorie hierin is een reactie van het menselijk lichaam op het snelle gewichtsverlies. Deze zal dit zien als een bedreiging en reageren door meer vocht vast te houden om zo homeostase in het lichaam te handhaven. (3) (4)

Bestaat het Whoosh-effect?

Ondanks dat de precieze oorzaak nog onbekend is, zijn er wel veel mensen die kunnen beamen dat het Whoosh-effect bestaat. Het lichaam zal tijdelijk de extra verloren kilo’s compenseren door deze in de vorm van vocht vast te houden. Ben je even op een plateau geraakt? Niet gelijk een reden voor paniek! Wellicht ben je deze met een paar weken zo kwijt! Heb je na een paar weken nog steeds geen progressie? Misschien dat een van deze redenen de oorzaak is!
Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.