Help! Ik heb de keto-griep! 

Er zijn helaas best veel mensen die last krijgen van de keto-flu of ookwel: de keto-griep. Ik mag gelukkig in mijn handjes knijpen dat ik hier geen last van heb gehad, maar een groot deel krijgt dit wel. Een goede voorbereiding is gelukkig het halve werk! In dit eerste deel neem ik je mee in wat de keto-flu nu precies is en welke klachten je kunt ervaren. Volgende week geef ik je 5 tips om de keto-flu te voorkomen!

Wat is de keto-griep?

Tijdens de overstap van een koolhydraatrijk dieet naar een ketogeen dieet krijgt je lichaam best wel een klap te verwerken. De energiebron die hij jarenlang in overvloed had, is opeens verdwenen en hij moet dan ook op zoek naar een nieuwe energiebron. Voordat je lichaam overgestapt is op vetten, kan het best wat problemen ervaren bij het dagelijks functioneren als je niet voorbereid te werk gaat. Een ketogeen dieet ziet er qua voeding heel anders uit dan een koolhydraatrijk dieet, wat er ook voor zorgt dat je lichaam opeens minder mineralen (ookwel: elektrolyten) binnenkrijgt.

Een nog belangrijkere factor hierbij is het vasthouden van deze stoffen. Doordat je in je spieren minder vocht als glycogeen vasthoudt, gaat je lichaam dit afscheiden. Het kan dus voorkomen dat je in het begin iets vaker naar het toilet moet. Dit heeft als gevolg dat je hierdoor meer mineralen verliest. Dit gaat met name om de bekende mineralen sodium (zout), magnesium, kalium en in zeer lichte mage ook calcium. Doordat deze mineralen een elektrische lading dragen en elektriciteit geleiden, worden ze ookwel elektrolyten genoemd.

Een kleine andere factor die invloed kan hebben is dat je in het begin vaak nog een verlangen hebt naar koolhydraten, wat ook voor sommige mensen mee kan spelen bij het humeur.

Welke klachten kan ik ervaren?

De klachten van de keto-griep lopen enorm uiteen. Doorgaans ervaren de meeste mensen vermoeidheid, duizeligheid en problemen met concentreren. Sommige treffen het echter minder goed en krijgen bijvoorbeeld last van hoofdpijn, koorts, buikpijn, overgeven of diarree. Onderstaand vind je een lijst met meerdere symptomen die regelmatig voorkomen.

 • Misselijkheid
 • Braken
 • Constipatie
 • Diarree
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Slechte adem
 • Spierkrampen
 • Duizeligheid
 • Slechte concentratie
 • Buikpijn
 • Spierpijn
 • Verlangen naar suiker

Wat kan ik doen tegen deze griep?

Moet dit je afschrikken om een ketogeen dieet te gaan doen? Zeker niet! Er zijn namelijk verschillende manieren om dit traject te versnellen en zo soepel mogelijk te laten verlopen. In deze blog vind je 5 tips om de keto-griep te voorkomen en zo snel mogelijk in ketose te komen.

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.