Wat is de Glucose Ketose index

Wat is de GKI (glucose ketose index)?

Met de nieuwe GKI-meter van Keto-Mojo kun je niet alleen glucose en ketose meten, maar ook je GKI. Als je inmiddels bekend bent met een ketogeen dieet, dan zijn glucose en ketose vast niet nieuw voor je, maar de GKI waarschijnlijk wel! Wat is GKI?

Wat is GKI?

Zoals je kunt rade is dit vast een afkorting! GKI staat voor: Glucose Ketose Index. Soms ook bekend als de Glucose ketonen index, afgeleid van het Amerikaanse Glucose Ketone Index.

De oorsprong van de glucose ketonen index

De oorsprong ligt bij de Amerikaanse Dr. Thomas Seyfried. Hij ontwikkelde de GKI als indicator van de werkzaamheid van de behandeling van hersentumoren.(1) Inmiddels wordt ook steeds meer ingezet bij andere metabolische ziektes. Ook wordt het steeds meer omarmd door de keto-community als betere marker voor het meten van de effectiviteit van hun keto dieet.

Wat meet je met de GKI?

De Glucose Ketose Index gaat nog nét een stap verder dan alleen het meten van ketose. Bij de GKI-metingen wordt zowel glucose als ketose gemeten. Om vervolgens tot een score te komen worden deze tegen elkaar afgewogen. Hierbij deel je de score van glucose door de score van de ketose. Simpelweg: je meet de verhouding tussen glucose en ketonen in het bloed.

Wat is het voordeel van het meten van de GKI?

De oorsprong komt dus met name voort uit het behandelen van ziektes als kanker. En met succes! Er komt namelijk steeds meer in onderzoeken naar voren dat kankercellen leven op glucose. Wanneer er dus minder glucose in het bloed komt en het aantal ketonen dus omhooggaat, sterven deze cellen langzaam af!(2) Een lage GKI-index is hiervoor dus een hele belangrijke indicator.

Ook voor andere toepassingen als personen met een hoge bloedsuiker, diabetes of obesitas kan dit bijvoorbeeld een zeer handige index zijn om te volgen in welke metabolische staat je lichaam zich verkeert. Zo weet je of je bijvoorbeeld dichterbij therapeutische ketose komt.

Wanneer is een GKI-score goed?

Dit hangt met name van je doel af. Een hoge mate van therapeutische ketose is vrijwel alleen te behalen tijdens een lange periode van vasten of een strikt medisch ketogeen dieet onder begeleiding van een arts. Deze doelstellingen zijn dan vaak ook heel anders dan die van iemand die graag wil vallen. Onderstaand vind je een tabel van Keto-Mojo waarin de waardes worden toegelicht.

Wat is mijn GKI score?

Moet ik GKI meten?

Je moet natuurlijk niets! Je kunt een ketogeen dieet ook volgen door volgens de richtlijnen te eten en te kijken wat dit voor je doet. Ga je liever voor het optimaliseren van jouw dieet? Wil je het onderste uit de kan halen? Wil je andere voordelen als autofagie ervaren? Of kijken hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen? Dan wordt het wel interessant om je GKI te meten! Wij raden in dat geval de GKI-meter van Keto-Mojo aan. Hiermee kun je zowel Glucose als Ketose individueel meten, alsook de GKI van beide scores tegelijk!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.