Streefgewicht behaald met keto, wat nu?

Ik heb mijn streefgewicht behaald, wat nu?

Onlangs kreeg ik de vraag: Wat moet ik doen als ik mijn streefgewicht heb behaald? Allereerst het vieren natuurlijk! Gefeliciteerd!! Maar hoe ga je nu verder? Hoe voorkom je dat je verder af blijft vallen?

Verschillende oplossingen

Stiekem natuurlijk een beetje een luxeprobleem 😉 Vaak stabiliseert het afvallen vanzelf een beetje, maar het kan dat je op een bepaald zelf vind dat het genoeg is geweest, hoe stop je dit dan?Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit aan kunt pakken. Een groot onderscheid hierin is of je ketogeen blijft eten of toch wat meer koolhydraten gaat eten. Hou hierbij voornamelijk jouw persoonlijke doelen in het achterhoofd. Onderstaand splitsen we ze voor je uit.

Keto na behalen streefgewicht

Wanneer je het over een ketogeen dieet hebt, heb je het vaak ook al snel over een levensstijl. Dit komt doordat een ketogeen dieet vaak gepaard gaat met veel voordelen, waardoor veel mensen al snel niet meer terug willen naar hoe het voorheen was. Keto staat natuurlijk bekend om het afvallen, maar na het behalen van je streefgewicht wil je natuurlijk dat dit stopt.

Een belangrijk punt dat bij ieder dieet opgaat is de som calorieën uit versus calorieën in. Eet je minder dan je verbrand, dan val je af. Eet je meer dan je verbrand, dan kom je aan. Een oplossing is dus om meer calorieën binnen te krijgen, maar wel in ketose te blijven om de voordelen te ervaren.

Om in ketose te blijven is het van belang dat je niet meer koolhydraten gaat eten dan je voorheen gewend was. De extra calorieën die je binnenkrijgt zullen dus in uit wat extra vetten en eiwitten komen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van wat extra vlees aan je maaltijd of bijvoorbeeld het toevoegen van een bulletproof koffie. Experimenteer met het opbouwen van je calorieën tot je het gewenste effect behaalt.

Een groot voordeel van deze methode is dus dat je de voordelen van ketose kunt blijven ervaren.

Koolhydraatarm na behalen streefgewicht

Waar de een kiest voor keto, kiest de ander voor het switchen naar koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt. Dit lijkt erg op keto, maar dan met net wat meer koolhydraten. Dit kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen. Zo biedt het wat extra vrijheid met betrekking tot de voedingskeuze en ingrediënten die je kunt gebruiken, maar loop je wel het gevaar dat je de voordelen van een ketogeen dieet kwijtraakt.

Kies je ervoor om koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt te gaan eten, dan raden we altijd aan om dit zoveel mogelijk volgens de paleo-stijl te doen. Deze stijl wordt eigenlijk gekenmerkt door het eten van echt voedsel (whole foods). Voorkom dus dat je gaat voor verpakt voedsel dat gemaakt is in fabrieken etc. Zo kom jij aan échte voedingsstoffen die je lichaam zullen ondersteunen.

Targeted keto of cyclisch keto

Wil je niet alle voordelen van een ketogeen dieet verliezen, maar wel iets vrijer zijn? Zeker wanneer je actief sport dan is er een middenweg in de vorm van Targeted Keto of Cyclisch Keto. Bij deze strategie ben je het grootste gedeelte van de tijd in ketose, maar zet je strategisch koolhydraten in om bijvoorbeeld je sportprestaties te verbeteren.

Een belangrijke regel die ik hierbij zelf hanteer: Je moet je koolhydraten ‘verdienen’. Dit houdt in dat je er zeker van moet zijn dat je de koolhydraten die je tot je neemt, ook weer snel verband. Zo blijft je bloedsuikerspiegel laag én ben je het grootste gedeelte van de tijd gewoon in ketose.

Conclusie

Ervaar je graag alle voordelen van een ketogeen dieet? Blijf dan keto eten, maar verhoog je calorie-inname door wat meer vetten en eiwitten te eten.

Wil je toch iets meer vrijheid in de vorm van koolhydraten? Dan kun je kiezen voor een koolhydraatarme of koolhydraatbeperkte aanpak. Zorg dan dat je zoveel mogelijk échte voeding tot je neemt! Wel raak je waarschijnlijk (regelmatig) uit ketose en kun je voordelen van ketose verliezen.

Wil je het maximale uit je sportprestaties halen? Dan is een Targeted Keto of Cyclisch Keto aanpak wellicht iets voor jou! Zet hierbij wat extra koolhydraten strategisch in rondom je workout om er het maximale uit te halen!

 

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.