Waarom meet ik geen ketose?

Help! Ik ben niet in ketose?!

Dan volg je helemaal netjes de regeltjes, maar meet je geen ketose? Hoe kan dat?? Er zijn veel factoren die de mate van ketose beïnvloeden. In deze blog gaan we iets dieper in op wat voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat jouw meting niet uitpakt zoals je verwachtte.

In-en-uit ketose

Het menselijk lichaam is een complex geheel bestaande uit miljoenen kleine processen. Er zijn dan ook veel processen die de mate van ketose kunnen beïnvloeden. Vaak gaat dit ook gepaard met een externe factor, denk bijvoorbeeld aan sporten of het consumeren van een maaltijd. Hoe gek het ook klinkt, maar als je heel strikt keto eet, ben je wellicht nog lang niet altijd 100% in ketose als je uitgaat van een meting! We pakken een paar voorbeelden…

Maaltijd

Een van de meest voor de hand liggende factoren die ketose beïnvloeden is het consumeren van een maaltijd. Bij een klein aantal koolhydraten maakt het lichaam nog steeds insuline aan om deze te verwerken. En wanneer insuline aanwezig is, dalen het aantal ketonen. Een extra theorie zou ook nog kunnen zijn dat je lichaam ketonen verbrandt tijdens het verteren van de maaltijd. Consumeer je bijvoorbeeld alleen MCT-vetten? Deze worden bijvoorbeeld weer extra snel omgezet in ketonen en wijzen dus weer een hogere meting uit.

Verborgen koolhydraten

Waar sommige voedingsmiddelen voor de hand liggen, is het soms onduidelijk waar allemaal koolhydraten in zitten. Er worden namelijk soms ook onnodig koolhydraten toegevoegd. Ook is de ene groente de andere niet en zitten er ook tussen verschillende merken producten soms veel verschil. Wie weet dat je ongemerkt toch wat meer koolhydraten binnen hebt gekregen dan de bedoeling was! Of denk bijvoorbeeld aan repen met zoetstoffen of vezels die eigenlijk toch niet helemaal keto-proof zijn!

Sporten

Een belangrijke die mensen vaak over het hoofd zien, dat is sporten. In eerste instantie denk je dat dit een positief effect heeft op de mate van ketose waar je je in verkeerd, sporten is immers goed. Maar op papier is dit vaak het tegenovergestelde!

Wanneer je gaat sporten, gaat je lichaam uiteraard energie verbranden. Doordat je lichaam tijdens een ketogeen dieet op vetten en ketonen draait, betekent dit dus dat deze verbrand worden. Met als gevolg dus dat er minder ketonen vrij in je bloed blijven zweven! Het kan dus zomaar voorkomen dat je na een (zware) inspanning plots minder hoge waardes meet.

Langdurig keto en keto-adapted zijn

Wanneer je een ketogeen dieet, of liever gezegd levensstijl, langdurig implementeert, is het heel normaal dat je lagere waardes van ketose gaat meten. Waar je lichaam voorheen niet gewend was om ketonen te verbranden, wordt het daar natuurlijk steeds beter in. Hoe efficiënter je lichaam wordt, hoe minder ketonen er over blijven. Hierdoor is het niet gek dat je structureel bijvoorbeeld maar 0.3 mmol meet!

Eerste paar dagen

De andere kant van het verhaal is natuurlijk dat je wellicht pas net begonnen bent met een ketogeen dieet. Wanneer je start met een ketogeen dieet, ben je niet direct in ketose. Je lichaam heeft nog een voorraadje glycogeen (glucose/koolhydraten) opgeslagen en zal deze eerst moeten verbranden voor het vet gaat verbranden. Dit kan soms tot wel 2-3 dagen duren, afhankelijk natuurlijk van de grootte van je voorraad.

Manier van meten

Naast de factoren die de meting beïnvloeden, maakt de meting zelf natuurlijk ook erg uit. Zo is een urinestrip in het begin betrouwbaar, maar verliest deze naar mate je langer een ketogeen dieet volgt zijn betrouwbaarheid. Een bloedmeter blijft op zo’n moment betrouwbaarder. Meer leren over de manieren van meten, dat kan in deze blog.

Ieder lichaam is anders

Tot slot willen we je nog meegeven dat ieder lichaam anders is. Zo komt de ene weg met bijvoorbeeld 30 gram koolhydraten op een dag, terwijl de ander al in de knel komt met 20. Leer je lichaam goed kennen en kijk hoe het reageert op bepaalde voedingsmiddelen of het aantal koolhydraten. Naast afgaan op je gevoel, kan een goede meter hier zeker bij ondersteunen!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.