Vasten tijdens keto? Vast goed!

Vasten is een techniek die al eeuwenlang bestaat en kent zijn oorsprong door de geneeskrachtige werking. Een ketogeen dieet kent veel van zijn krachten doordat het een staat van vasten nabootst. Het is dan ook niet heel gek datdeze vaak worden gecombineerd. Je hoort het steeds vaker en het lijkt meer dan ooit aan populariteit te winnen.

Wat is vasten?

Vasten is simpelweg een periode van onthouding, je kunt je dan ook voorstellen dat er oneindig veel mogelijkheden zijn wat betreft vasten. Daarnaast bepaal je ook nog eens zelf hoelang je dit doet. Wanneer we het over vasten in combinatie met een ketogeen dieet hebben, gaat het al snel over een periode van niet eten, drinken of zelfs geen van beide. Zo zijn er mensen die dagen tot soms wel weken vasten, maar de meest voorkomende is intermittent fasting. 

Wat is ittermittent fasting?

Bij intermittent fasting (ookwel IF) plan je al je maaltijden in een bepaald tijdsbestek. Hierbij creëer je een soort ‘eetraam’ zoaos het vaak genoemd wordt. Je deelt je maaltijden in een tijdslot (het eetraam) in, waarna je de overige uren van de dag vast,

Als voorbeeld pakken we de de 18:6 IF variant. Hierbij worden alle maaltijden genuttigd in een periode van 6 uur, gevolgd door 18 uur vasten.  Dit klinkt heftig, maar stel dat je ’s avonds om 18:00 je laatste maaltijd hebt en de volgende dag rond de lunch pas weer eet, dan ben je er al. Een groot gedeelte hiervan slaap je, dus dat biedt geen afleiding! 

Welke methoden zijn er nog meer?

De meest voorkomende variant is het vasten met voeding. Echter zijn er ook nog vele andere vormen en kun je het zo gek niet bedenken. De iets bekendere varianten zijn sapvasten en watervasten. Bij de eerste variant drink je tijdens de gehele periode van vasten alleen maar sappen en bij de ander zorg je dat je tijdens de periode van vasten helemaal niet drinkt. In principe kun je met alles vasten. Zo zijn er mensen die “telefoonvasten” of “tv-vasten”. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden houdt dit in dat je deze voor een bepaalde periode achterwegen laat.

Vasten en Autofagie

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen vasten is autofagie. Zoals eerder aangegeven kent vasten zijn oorsprong door de geneeskrachtige werking. Deze heeft het te danken aan het proces genaamd autofagie. Bij dit proces breekt je lichaam oude beschadigde cellen af, om ze vervolgens te recycelen en om te zetten in energie. Oude beschadigde cellen kunnen voor verschillende problemen gaan zorgen, waardoor het een goed preoces is om deze op te ruimen. Meer leren over autofagie? Dat kan in deze blog!

Wat zijn de verdere voordelen?

Uiteraard wisselen de voordelen die iemand van vasten ervaart per persoon. Dit is namelijk ook afhankelijk van de manier van vasten en vooral ook de duur van het vasten. Onderstaand vind je een rijtje met veel voorkomende voordelen van traditioneel vasten.

  • Draagt bij aan gewichtsverlies
  • Werkt ontstekingsremmend
  • Ondersteund de strijd tegen hart-en vaatziekten
  • Draagt bij aan een goede hersenwerking
  • Draagt bij aan een verhoging van menselijk groeihormoon
  • Verbetert insulinegevoeligheid
  • Draagt bij aan een sneller metabolisme
  • Kan veroudering tegengaan

Is vasten aan te raden tijdens keto?

Jazeker! Je lichaam is al gewend aan het gebruiken van vetten als energiebron en zal dit dan ook zonder problemen oppakken. Daarnaast zorgen de ketonen weer voor spierbehoud en het voorkomen van een hongergevoel. Uiteraard is vasten wel een techniek die je moet inzetten naar je eigen doel. Wil je afvallen? Dan is dit zeker een goede tool! Wil je spiermassa aankomen? Dan is het wellicht minder geschikt, omdat je je lichaam vaker zou willen triggeren met proteïne.

Start bijvoorbeeld met 14 uur vasten en bouw dit langzaam op naar 18. Kijk wat voor jou het meest efficiënt werkt en welke manier bijdraagt aan het behalen van jouw doelen.

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.