Keto Ropa Vieja recept

Keto Ropa Vieja

Een van de meest bekende recepten uit Cuba is de Ropa Vieja. Dit betekent letterlijk ‘oude vodden’ en werd vroeger eigenlijk gebruikt om alle restjes van de week in te verwerken. Hierdoor was het ook erg populair onder zeelieden en vroege kolonisten. Inmiddels is dit recept een heel stuk bekender en vind je het ook ver daarbuiten terug op Spaanse en Mexicaanse menukaarten.

Doordat het vaak met restjes gemaakt wordt kun je vele kanten op met de Ropa Vieja. Vaak bestaat deze uit een basis van gestoofd vlees met verschillende groenten. Vervolgens wordt de Ropa Vieja vaak met rijst en bonen geserveerd.

Van origine is dit recept dus niet per se keto, maar kun je dat uiteraard wel maken! Met dit recept maak je gemakkelijk 4 porties Keto Ropa Vieja. Dit is een ideaal recept voor de slowcooker, maar we geven je ook een bereidingswijze mee voor de oven of het fornuis. Zo kun je dit recept toch altijd maken. In dit recept wordt een kleine hoeveelheid droge witte wijn gebruikt. Geen fan van alcohol tijdens keto? Dan kun je deze ook prima achterwege laten!

Als bonus vind je onderaan een recept voor lekkere krokante chips die je kunt gebruiken om in de Ropa Vieja te dippen. GE-NIE-TEN!

Keto Ropa Vieja recept

Bereidingswijze slow cooker

  1. Snijd de ui, paprika en knoflook en plaats deze in de slowcooker.
  2. Plaats de riblappen hierboven op.
  3. Voeg alle andere ingrediënten toe aan de slowcooker en zorg ervoor dat de riblappen helemaal ondergedompeld zijn.
  4. Bereid de ropa vieja op minimaal 5 uur op slow.
  5. Mocht na 4 uur de saus nog te dun zijn, zet dan het laatste uur de slowcooker op high en haal de deksel ervan af zodat de saus indikt. De verhouding is 70% vlees, 30% saus.
  6. Haal met 2 vorken het vlees uit elkaar totdat je jouw gewenste grootte hebt bereikt.
  7. Verwarm vervolgens de oven voor op 190 graden.
  8. Plaats de ropa vieja in een ovenschaal en bestrooi deze met 50 gram geraspte kaas per portie. Bak deze voorzichtig even af in de oven totdat de kaas volledig gesmolten is.
  9. Serveer eventueel met zure room en verse jalapeno’s. Enjoy!

Bereidingswijze voor oven of fornuis

  1. Snij de ui, paprika en knoflook en bak deze even kort aan in de olijfolie.
  2. Plaats vervolgens de riblappen hier bovenop.
  3. Voeg alle andere ingrediënten toe aan de pan en zorg ervoor dat de riblappen helemaal ondergedompeld zijn.
  4. Bereid de ropa vieja minimaal 5 uur op het fornuis op laag vuur met de deksel dicht of zet het in de oven (in een ovenbestendige pan) op 150 graden.
  5. Mocht de saus hierna nog te dun zijn, laat het dan even met de deksel ervan af indikken op medium/hoog vuur.
  6. Haal met 2 vorken het vlees uit elkaar totdat je jouw gewenste grootte hebt bereikt.
  7. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  8. Plaats de ropa vieja in een ovenschaal en bestrooi deze met 50 gram geraspte kaas per portie. Bak deze voorzichtig in de oven af totdat de kaas volledig gesmolten is.
  9. Serveer eventueel met zure room en verse jalapeno’s. Enjoy!

Bereidingswijze chips voor het dippen

  1. Snijd de chip in vierkantjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng in een kommetje 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel komijn, 1 theelepel paprikapoeder en snufje zout.
  3. Bestrijk de chips met de kruiden olie.
  4. Bak de chips voor 3 tot 5 minuten in de oven op 180 graden.
  5. Blijf erbij, want het gaat heel snel!!

Ingrediënten Ropa Vieja

  • 700 gram riblappen
  • 1 kleine ui
  • 1 groene paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 30ml olijfolie
  • 250ml runderbouillon
  • 2 eetlepels komijn
  • 1 ½ eetlepel oregano
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel zout
  • 2 laurierblaadjes
  • Optioneel: 75ml droge witte wijn
  • 50 gram geraspte kaas per portie

Ingrediënten wrap chips:

  • Nuco Coconut Wraps 
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Snuf zout

Extra serveer opties:

Voedingswaarde per portie (4)

Voedingswaarde exclusief de chips:
Kcal: 360
Vetten: 29,6 gram
Waarvan verzadigd: 9,9 gram
Eiwitten: 21,3 gram
Koolhydraten: 5,2 gram
Vezels: 2,3 gram

Over de auteur

Melanie Jennes

Melanie Jennes

Ciao! Ik ben Melanie, het gezicht achter de Instagram pagina @melaketovita! Op 1 april 2018, en nee dat is géén grap, ging bij mij de knop om en koos ik om mijn gezondheid op 1 te zetten. Ik was in een korte tijd meer dan 10 kilo aangekomen en schoof dit af op het studentenleven. Ik zat niet lekker in mijn vel en was niet tevreden met wat ik in de spiegel zag. Na een tijdje koolhydraatarm te eten kwam ik steeds vaker keto recepten tegen online. Maar hoe kon dat nou… afvallen met veel kaas, bacon en boter? Ik ging mij verdiepen in keto en werd verliefd op deze leefstijl! En met resultaat: -20 kilo! Hier ben ik super trots op. In 2019 ben ik mijn Instagram account gestart om mijzelf, maar ook anderen te motiveren en inspireren. Hier post ik dan ook foto’s waarin ik mijn liefde en passie voor keto, koken, bakken en food photography combineer. Ik vind het super tof om nu ook voor Ketofit fijne keto recepten te mogen ontwikkelen. Living la keto vita!

Recept gemaakt? Tag @ketofit.nl

en krijg een repost!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.