
Keto Mini Lemon Curd Cheesecake
Op zoek naar inspiratie voor een zoet en fris dessert? Of op zoek naar een idee voor Pasen? Dan zit je met deze mini lemon curd cheesecake helemaal goed! De heerlijke combinatie van de cheesecake met de frisse lemon curd (ookwel custard) laat jou even zonder schuldgevoel genieten van deze zoete traktatie.
Zeker nu pasen om de hoek komt kijken is dit een uitstekend recept om te serveren tijdens jouw paasbrunch. Of trakteer je liever jouw gasten tesamen met een kop koffie? Door de mooie paaskleuren en de vorm naar een ei zit je zeker goed! En, na deze lemon curd cheesecake blijf je zeker van die slechte paaseitjes af.
Bij dit recept maken we gebruik van het koolhydraatarme amandelmeel en kokosmeel van Steviala. Zo weet je zeker dat je geen onnodige koolhydraten binnenkrijgt. Voor het zoeten van de cheesecake gebruiken we de Steviala Ery-Bronze en Steviala Frost, maar voor deze laatste kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een andere gepoederde erythritol. Uiteraard mogen echte citroenen niet ontbreken voor de lemon curd!
Uit één mini lemon curd cheesecake haal je twee porties. Deze serveer je lekker bij de lunch of brunch, maar natuurlijk ook bij een goede kop koffie!

Bereidingswijze cheesecake bodem
- We beginnen dit recept met het maken van de bodem voor de lemon curd cheesecake. Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Pak vervolgens een springvorm van 12 cm en vet deze in.
- Meng het amandelmeel, kokosmeel, ery-bronze, zout en kaneel.
- Kneed de roomboter hierdoor heen en verdeel het deeg in de springvorm.
- Bak de bodem voor 15 minuten in de oven en laat daarna helemaal afkoelen.
Bereidingswijze cheesecake vulling
- Zodra de bodem is afgekoeld klop je de slagroom stijf met een handmixer.
- Meng hier vervolgens de roomkaas, Steviala frost, citroensap en het vanille extract doorheen.
- Laat de gelatine blaadjes 5 minuten wellen in koud water.
- Verwarm 3 eetlepels water in een sauspannetje en los hierin de gelatineblaadjes op.
- Laat dit mengsel licht afkoelen en voeg dit toe aan de roomkaas mix. Meng dit goed en schenk dit over de afgekoelde bodem. Laat de mini cheesecake voor minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Bereidingswijze Lemon Curd
- Smelt op een laag vuur de roomboter.
- Meng in een kommetje het citroensap, ei, eidooier, slagroom en frost.
- Zet het vuur uit en vervolgens voorzichtig met een garde het mengsel door de roomboter.
- Zet het vuur weer op laag en blijf goed roeren. Na 3 minuten kun je het vuur iets hoger zetten. Blijf roeren totdat de custard indikt. Laat dit in een kommetje afkoelen.
Bereidingswijze Mini Lemon Curd Cheesecake
- Tijd om het geheel bij elkaar te brengen! Wanneer de de cheesecake goed stevig is kun je met een klein glas een afdruk maken in de bovenkant, dit wordt de grootte van het hart van lemon curd.
- Hol deze afdruk met een lepel uit. Doe de helft van de citroen custard in een kommetje.
- Wel vervolgens een half gelatine blaadje in koud water. Verwarm 1,5 eetlepel water in een steelpannetje en los hierin het halve gelatineblaadje op.
- Meng de gelatine vervolgens door de citroen custard en vul het gat dat je net hebt gemaakt in de cheesecake. Laat dit weer voor minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
- De citroencustard dat overblijft kun je bijvoorbeeld door de kwark doen of leuke vormpjes van maken door ook dit te mengen met een half blaadje gelatine. Genieten maar!
Ingrediënten Bodem
- 30 gram amandelmeel
- 15 gram kokosmeel
- 10 gram Steviala ery-bronze
- Snuf zout
- Snuf kaneel
- 20 gram roomboter
Ingrediënten Cheesecake
- 50 ml slagroom
- 150 gram roomkaas
- 20 gram Steviala frost
- 50 ml citroensap
- 5 ml vanille extract
- 1,5 gelatine blaadje
- 3 eetlepels water
Ingrediënten Lemon Curd
- 50 gram roomboter
- Sap van 1 grote citroen
- 1 heel ei + 1 eidooier
- 20 ml slagroom
- 50 gram Steviala frost
- Half gelatine blaadje
- 1,5 eetlepel water
Voedingswaarde per helft
Kcal: 667
Vetten: 63,5 gram
Waarvan verzadigd: 25 gram
Eiwitten: 11,4 gram
Koolhydraten: 6,2 gram
Waarvan suikers: 3,9 gram
Vezels: 1,5 gram
Over de auteur

Melanie Jennes
Ciao! Ik ben Melanie, het gezicht achter de Instagram pagina @melaketovita! Op 1 april 2018, en nee dat is géén grap, ging bij mij de knop om en koos ik om mijn gezondheid op 1 te zetten. Ik was in een korte tijd meer dan 10 kilo aangekomen en schoof dit af op het studentenleven. Ik zat niet lekker in mijn vel en was niet tevreden met wat ik in de spiegel zag. Na een tijdje koolhydraatarm te eten kwam ik steeds vaker keto recepten tegen online. Maar hoe kon dat nou… afvallen met veel kaas, bacon en boter? Ik ging mij verdiepen in keto en werd verliefd op deze leefstijl! En met resultaat: -20 kilo! Hier ben ik super trots op. In 2019 ben ik mijn Instagram account gestart om mijzelf, maar ook anderen te motiveren en inspireren. Hier post ik dan ook foto’s waarin ik mijn liefde en passie voor keto, koken, bakken en food photography combineer. Ik vind het super tof om nu ook voor Ketofit fijne keto recepten te mogen ontwikkelen. Living la keto vita!
Recept gemaakt? Tag @ketofit.nl
en krijg een repost!