Biefstuk champignonroomsaus keto recept

Biefstuk champignonroomsaus

Biefstuk met champignonroomsaus: wie is er niet gek op? Uiteraard een heerlijik hoofdgerecht voor het kerstdiner, maar bij welke gelegenheid gaat dit er niet in;)

Bij dit recept serveren we als bijgerecht zoete sperzieboontjes met gekruimelde en gebakken bacon. De zoet-zoute combinatie maakt het geheel af. Als saus op de biefstuk vind je uiteraard de champignonroomsaus. Deze saus is onwijs romig, bevat veel champignons en verbaasde mij eerlijk gezegd met de smaak! Wat onwijs lekker is deze. Hier verras en verwen je je tafelgasten gegarandeerd mee!

We hebben voor het overzicht de bereiding van de recepten los van elkaar uitgewerkt. Voel je vrij om ze tegelijk te maken óf om bijvoorbeeld de boontjes warm te houden in de oven.

 

Bereidingswijze zoete boontjes met spek

  1. We beginnen met de sperzieboontjes. Maak deze schoon en dop ze. Doe ze vervolgens in een pan met water en breng deze aan de kook. Kook de sperzieboontjes tot ze jouw gewenste gaarheid hebben bereikt. Bij mij is dit al vrij snel: zo’n 2-4 minuten!
  2. Snijd ondertussen de plakken of reepjes bacon fijn. Herhaal dit met het sjalot.
  3. Zijn de boontjes klaar? Giet deze dan alvast even af.
  4. Plaats een koekenpan op middelhoog vuur en doe hier wat olie in. Voeg de fijngesneden bacon toe en bak deze tot deze licht aan het verkleuren is. Voeg vervolgens het gesneden sjalotje toe en bak voor nog zo’n 2 minuten.
  5. Doe de sperzieboontjes in de pan erbij en roer goed door. Voeg indien gewenst nog wat extra olie toe.
  6. Voeg de Greensweet Brown toe en roer deze goed door. Bak de sperzieboontjes nog zo’n 5 minuten op een laag vuurtje en roer regelmatig goed door. Je wilt voorkomen dat de bacon aanbrand!
Biefstuk champignonroomsaus keto recept

Bereidingswijze champignonroomsaus

  1. Het zal geen verrassing zijn dat we voor dit recept beginnen met het snijden van de champignons. Maak ze eerst goed schoon en snij ze vervolgens in dunne plakjes.
  2. Pak de sjalotjes, maak deze schoon en snij deze helemaal fijn. Herhaal dit met het teentje knoflook of kies later voor het toevoegen van wat knoflookpoeder.
  3. Doe 2 theelepels boter in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg vervolgens de sjalotjes toe.  Wacht tot deze een beetje glazig worden en voeg vervolgens de knoflook en champignons toe aan de pan.
  4. Bak deze voor zo’n 5 minuten en schep ze goed door tot de champignons mooi bruin zijn geworden.
  5. Plaats ondertussen een sauspannetje op laag vuurtje en doe hier de slagroom en roomkaas in. Roer deze goed door tot de er een egale mix ontstaat. Voeg de champignons, peterselie en de kippenbouillon toe en roer deze goed door.
  6. Laat zo’n 10 minuten sudderen (of korter/langer) tot de gewenste dikte is bereikt. Roer deze gedurende het sudderen goed door, voorkom dat er zich een velletje vormt op de saus.

Het geheel samenbrengen

Als laatste stap bakken we natuurlijk de biefstuk. Zelf bakken wij deze het liefst in flink wat boter. Zo verkleurt hij mooi en wordt hij licht krokant van buiten. Uiteraard is het bakken van de biefstuk heel individueel afhankelijk van de gewenste gaarheid. 

Enkele tips: 

  • Laat de biefstuk ruim op tijd op kamertemperatuur komen
  • “De biefstuk is rare wanneer: je met je vinger op het vlees drukt en het vlees helemaal geen tegendruk geeft. De biefstuk is medium wanneer het meer tegendruk geeft. Als je met je vinger op de biefstuk drukt en het vlees springt meteen terug, dan is de biefstuk doorbakken. Een beetje vuurvaste hand is gewenst.”(1)
  • Breng het zout vooraf aan, de peper later. Deze kan verbranden.
  • Laat de biefstuk (minimaal) 10 minuten rusten na het bakken, doe dit in aluminiumfolie. 

Is je biefstuk klaar? Dan is het uiteraard tijd om het bord op te maken en te genieten! Serveer de champignonsaus gelijk over de biefstuk of serveer deze ernaast, zodat je gasten zelf de hoeveelheid kunnen bepalen.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de zoete boontjes
200 gram sperzieboontjes
3 plakken bacon
½ sjalotje (15 gram)
1 el Greensweet Brown

Voor de champignonroomsaus
100 gram champignons
1 sjalotje
1 teentje knoflook
1 el boter
100 ml slagroom
30 gram roomkaas
1 tl kippenbouillon
Versgesneden peterselie

Voor de biefstuk
2 stuks biefstuk
Boter
Peper en zout naar smaak

Voedingswaarde totaal

Kcal: 1439
Vetten:  108,3 gram
Waarvan verzadigd: 42,4 gram
Eiwitten: 91,7 gram
Koolhydraten: 22,1 gram
Vezels: 9,7 gram

Voedingswaarde per portie

Kcal: 720
Vetten:  54,2 gram
Waarvan verzadigd: 21,2 gram
Eiwitten: 45,9 gram
Koolhydraten: 11,1 gram
Vezels: 4,8 gram

Recept gemaakt? Tag @ketofit.nl

en krijg een repost!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.