My Keto Journey melanie jennes

My Keto Journey: Melanie Jennes

Vandaag in My Keto Journey het verhaal van Melanie, oftewel @melaketovita! Melanie is een echte levensgenieter met als lijfmotto Good Vibes Only. Ze neemt je mee in haar strijd tegen de overtollige kilo’s, de ups én de downs! Blijf vooral lezen!

Ciao! Laat ik mij voorstellen. Ik ben Melanie Jennes, een 23-jarige student uit het zuiden van Limburg! Momenteel vier ik mijn welverdiende vakantie na het behalen van mijn bachelor Media en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. In september begin ik aan de master Television and Crossmedia Culture aan de Universiteit van Amsterdam, en dan begint het volwassen leven voor mij pas écht.

In 2019 ben ik het Instagram @melaketovita begonnen, wat toen nog @ciaoketo heette. Je merkt het al, ik ben een echte Italië fan! Mijn liefde voor Italië kwam afgelopen februari tot een hoogtepunt toen ik voor mijn Erasmus uitwisseling naar Rome verhuisde.

Helaas gooide corona roet in het (al dat lekkere Italiaanse) eten. Good vibes only is mijn lijfmotto, dus door deze tegenslag liet ik mij ook niet tegenwerken. Het heeft me de kans gegeven om afgelopen maanden nóg meer fijne baksels en gerechten te maken voor mijn Instagram account @melaketovita!

Melanie jennes my keto journey

Mijn dieet avontuur

Hoe is mijn keto avontuur begonnen? In 2017 ben ik op kamers gaan wonen in Zeist. Het studentenleven met veel wijn, pasta pesto en pizza’s is nou niet dat je zegt bevorderlijk voor je figuur en gezondheid. Mijn liefde voor koken is ook in deze periode ontstaan. Ik probeerde graag nieuwe recepten uit, keek niet naar calorieën en had het concept van portie-controle niet echt onder de knie. Dit resulteerde in +10 kilo in minder dan 1,5 jaar tijd. “Souvenirtjes van het goede leven” noemde ik deze kilo’s dan maar.

Toen eind maart 2018 foto’s van het gala van mijn studentenvereniging online geplaatst werden schrok ik toch wel. Ik zag nu pas eigenlijk voor de eerste keer heel duidelijk dat ik in die periode behoorlijk wat kilo’s was aangekomen. Dit moment was voor mij een keerpunt waardoor ik besloot om gezonder te gaan eten. Ik begon met het tellen van calorieën en lette nog niet echt op de macro’s. Ik kan me nog mijn eerste “gezonde” recept herinneren: bloemkoolpizza met taco gehakt. Dan schrik je toch hoeveel calorieën overal inzitten. Vooral het hongergevoel die dag kan ik me nog herinneren, best lastig om al de calorieën van die pizza binnen mijn caloriebudget te proppen.

Resultaten afvallen keto Melanie Jennes

Koolhydraatarm the way to go?

Na de nodige uren YouTube-filmpjes te hebben gekeken wist ik het zeker: koolhydraatarm, dat zou de wonderstrategie zijn om zo snel mogelijk die kilo’s kwijt te raken. Ik at in die periode tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag, vetten en eiwitten keek ik nog niet echt naar. Met calorieën zat ik op 1500-1800 per dag. En zo geschiedde, de eerste 8 kilo raakte ik binnen 2 maanden kwijt. En trots dat ik was! Ter motivatie kocht ik toen een jeansbroek in maat 40. Toen ik de broek paste in het pashokje kreeg ik ‘m niet verder opgetrokken dan mijn dijen. Ik was meer dan gemotiveerd om binnen de kortste keren in die broek te passen.

Maar, toen kwam het welbekende “gewichtsplateau” om de hoek kijken. Ik bleef rond de 82 wegen en wat ik ook deed, er ging geen gram meer af. In deze tijd werd ik mij bewuster van wat macro’s zijn en bij welke waardes ik mij prettig voelde. Tijdens mijn dagelijkse zoektocht op Pinterest naar recepten kwam ik steeds vaker “keto recipes” tegen. Huh, hoe kan dat nou? Afvallen met zóveel vetten? Na uren research doen via YouTube, Pinterest, Facebook groepen en wetenschappelijke artikelen op Google Scholar was ik overtuigd. Misschien zou dit dan het plateau doorbreken?

melaketovita  my keto journey

In januari 2019 begon ik dan mijn keto avontuur en meteen was ik verkocht! Lekkere recepten, er was veel inspiratie en de eerste kilo’s vlogen er eindelijk weer vanaf. In korte tijd was ik dan ook 10 kilo lichter en ja hoor, die broek paste eindelijk (zie foto)! Maar ja, je raadt het al, weer bleef ik meer dan een half jaar stilstaan, terwijl er nog altijd wel wat kilo’s af mochten.

In deze periode besloot ik om een Instagram-account op te richten ter motivatie, want hoe demotiverend het ook was dat er geen gram meer af ging, zo gemotiveerd was ik ook om mijn ketogene leefstijl te blijven aanhouden. Mijn Instagrampagina is voor mij een manier om mezelf een soort sociale druk op te leggen om niet weer in oude gewoontes te vallen. Op mijn lichtst woog ik 68 kilo en daarmee staat de teller op -22 kilo!

La dolce vita?

En toen verhuisde in naar Rome. De stad van pizza, pasta en Aperol Spritz. Heb ik me daar gehouden aan keto? Nee. Uiteraard heb ik daar genoten van de nodige pizza margarita’s. Een maand lang heb ik daar geleefd op Italiaanse lekkernijen. Heb ik daar achteraf spijt van? Nee. Door het grote aantal stapjes dat ik daar zette ben ik maar een kleine 2 kilo aangekomen en heb ik kunnen genieten van de Italiaanse cuisine. Om een niet al te grote klap te krijgen ben ik een maand voor vertrek rustig begonnen met het opbouwen van koolhydraten, zodat ik niet de eerste week ziek in bed zou liggen van de buikpijn. Dit is ook een tip die ik zou willen meegeven aan iedereen die op vakantie gaat en zich niet 100% wil houden aan keto. Bouw het aantal koolhydraten rustig op en herstart gewoon weer bij terugkomst. Dan word je er weer aan herinnerd hoe fijn een ketogene leefstijl ook alweer is!

De pros en cons

Ik eet nu ondertussen meer dan 1,5 jaar ketogeen. En eerlijk is eerlijk, het is een avontuur met ups en downs geweest. Telkens als het neigt fout te gaan, dan ga ik weer terug naar de basis. Ontbijten met een omeletje, avondeten met vlees en groene groente en af en toe een kleine snack zoals noten, vleeswaren of heerlijke keto baksels. Dan word ik weer herinnerd aan hoe fijn het is om ketogeen te eten. Geen opgeblazen gevoel meer, een rustige huid, meer energie en geen dipjes meer. Voor deze voordelen laat ik graag het brood, pasta en frietjes staan. Natuurlijk heb ik het soms ook moeilijk, vooral als ik op het treinstation ben. Dan wil je toch wel graag iets te knabbelen hebben tijdens het wachten. De Hema rookworst is dan mijn go-to snack! Ook uiteten zie ik als een avontuur. Juist het zoeken naar de ketogene opties maakt het interessant buiten te deur te eten. “Zonder de frietjes (ja, frietjes, géén patat), maar met een grote salade alstublieft” maakt de meeste bestellingen al ketogeen. Zo makkelijk is het!

Plan de dag!

Ik ben iemand die graag alles inplant. Op zondag maak ik dan ook altijd een meal plan voor de week, waarbij ik rekening houd met aanbiedingen van die week. Want ja, ik blijf gewoon nog altijd een student. Gemiddeld ben ik zo’n €30,- kwijt per week aan boodschappen voor mij alleen, hét bewijs dat ketogeen eten niet duur hoeft te zijn. Na het boodschappen doen voeg ik alle producten en recepten toe aan de app MyFitnessPal. Elke avond pas ik dan alles aan voor de volgende dag zodat alles binnen mijn macro’s en calorieën budget past. Dit creëert mentale rust voor mij en zorgt ervoor dat ik veel meer bewust ben geworden waar voedingsmiddelen uit bestaan en wat ik allemaal op een dag eet. Dit is dé tip die ik zou willen meegeven aan alle beginners van het keto dieet. Plan, meet en weet wat je eet. Maar, laat het niet je leven overheersen. Drink dat wijntje, eet dat heerlijke keto baksel en geniet er vooral van!

Melaketovita Keto Cheesecake

Intermittent fasting?

In de afgelopen 1,5 jaar heb ik geëxperimenteerd met intermittent fasting. Dan weer de 16-8 variant (16 uur vast, 8 uur eetraam), dan weer 20-4 of maar 1 maaltijd per dag. Voor mij leidde intermittent fasting vooral voor mentale onrust. Constant was ik aan het kijken hoelaat het was en of ik al mocht ontbijten. Tegenwoordig werkt 3 maaltijden beter voor mij, waarbij ik mijn ontbijt klein houd of mij beperk tot alleen een koffie met MCT-poeder.

Voor lunch eet ik dan meestal een gevulde omelet, een salade of mozzarella pannenkoeken of wraps. Voor het avondeten maak ik graag ovenschotels, of houd ik het simpel met vlees en groente. Daarbij geniet ik graag van een glas droge rode wijn, oftewel de dagelijkse vitamientjes! Mijn lievelingsgerechten blijven toch de fathead pizza en zelfgemaakte keto cheesecake! Daar kan ik écht van genieten!

La keto vita

Als ik kijk naar de toekomst, dan hoop ik dat ik nog lang lekkere keto gerechten mag maken en delen met iedereen. Ik hoop binnenkort mijn eigen website te publiceren waar al mijn recepten te vinden zijn en waar ik anderen kan inspireren om de keuze te maken voor een keto leefstijl. Keto is voor mij een lange-termijn strategie en ik zie mij nog vele jaren genieten van het lekkers dat keto biedt. Living la keto vita!

Wij zijn nog op zoek naar mensen die het ook leuk lijken om hun verhaal te delen. Lijkt het jou leuk om je verhaal te delen? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie hieronder!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.