My Keto journey Krista rozenberg

My Keto Journey: Krista Rozenberg

Vandaag in My Keto Journey: Krista Rozenberg, oftewel @fusion.fissa! Deze foodie maakt de lekkerste creaties én ze zijn ook nog eens helemaal keto! In de zoektocht naar een betere concentratie en focus vond ze keto én dat heeft nogal het een en ander veranderd. Benieuwd naar haar leuke verhaal? Blijf dan vooral lezen!

Wie ben ik?

Hi, ik ben Krista! Ik ben een 35-jarige Nederlandse foodie en woon sinds drie jaar heel gelukkig in België, waar de liefde van mijn leven mij naartoe heeft gelokt. 

Ik heb echt de grootste mazzel met mijn fijne relatie. Niet alleen omdat mijn man een topgozer is, maar ook omdat we elkaar goed kunnen inspireren rond persoonlijke ontwikkeling. Hij verdiept zich in de wetenschap van voeding, productiviteit en optimalisatie, terwijl ikzelf meer ben van de psychologie, meditatie en creativiteit. Dat is een leuke combinatie! 

The floor is carbs my keto journey

Ik heb echt de grootste mazzel met mijn fijne relatie. Niet alleen omdat mijn man een topgozer is, maar ook omdat we elkaar goed kunnen inspireren rond persoonlijke ontwikkeling. Hij verdiept zich in de wetenschap van voeding, productiviteit en optimalisatie, terwijl ikzelf meer ben van de psychologie, meditatie en creativiteit. Dat is een leuke combinatie! 

Dit is niet altijd zo geweest. Na een redelijk destructieve periode in mijn jonge twintiger jaren, ben ik gelukkig – en terecht – van mezelf gaan houden en heb ik geleerd om beter voor mezelf te zorgen, mijn eigenaardigheden te accepteren & niet te serieus te nemen en om zoveel mogelijk weg te blijven van mijn comfortzone. Tegenwoordig ben ik een spontane, creatieve en resultaatgerichte vrouw, maar ook nog altijd een beetje chaotisch, impulsief en snel afgeleid. Dat heeft me ook al eens een sticker ADD opgeleverd.

Zonder te veel waarde te hechten aan stickers, ben ik toch ook op een missie om mijn concentratie te optimaliseren. De bedoeling is om daardoor te voorkomen dat ik constant afgeleid raak, terwijl ik eigenlijk bezig was mijn leven te beteren en goede dingen te doen. Medicatie vind ik niet écht een oplossing, dus probeerde ik van alles uit.

Routine helpt! Net als plannen en schema’s, goede intenties en duidelijke doelen, allemaal zorgt het ervoor om vol energie te beginnen en afleiding te weren. Maarja… Zodra ik met mijn hoofd in de mist terecht kom, dan vergeet ik waarmee ik bezig was. Dan kost het weer even tijd om terug ‘in the flow’ te komen.

The floor is carbs my keto journey

Afbeelding: tegenwoordig eet ik nog altijd toetjes, maar dan suiker- en graanvrij. Zoals deze frozen yoghurt bites van Griekse yoghurt, mascarpone, fruit en noten.

Keto coming through!

Sinds ik (soort van) volwassen ben, was mijn intentie altijd al wel om gezond te eten. Ik had alleen niet echt een idee over wat dat nou eigenlijk inhield. In de jeugdzorg instelling waar ik vroeger werkte, kregen we verse maaltijden uit de keuken geleverd en ik ben er altijd vanuit gegaan dat ze ‘in de zorg’ toch wel zullen koken wat goed is. Vers bereid, altijd groenten, maar vooral een klassieke keuken van AVG’tjes, pasta, zoete sauzen, niet te vaak friet of pizza en altijd afsluiten met een toetje: vla of zoete yoghurt.

Toen ik eenmaal uit de zorg stapte, ben ik kritischer naar mijn voeding gaan kijken, wat gerichter gaan supplementeren, wat minder ‘lege koolhydraten’ gaan eten en ben ik grotendeels vegetarisch gaan eten. Bewust eten deed al veel voor mijn concentratie.

Toen vertelde een vriend over het keto dieet en dat hij hierbij een waanzinnige mentale helderheid ervaarde! Nu ben ik altijd wel in om te experimenteren, maar ik maakte me zorgen over de beperkingen. Wat zou er over blijven van mijn gevarieerde menu? Terwijl mijn man de wetenschappelijke kant bestudeerde, verdiepte ik me in de verhalen en recepten op websites en Instagram. We lazen artikelen en websites over de werking van het bulletproof-dieet, ketonen vs glucose, macro’s, voedingswaarden van verschillende ingrediënten en het gevaar van een keto dieet gebaseerd op ‘slechte’ vetten en junkfood. Ik begon wat keto receptjes uit te testen, begon mijn boodschappen aan te passen en besloot op een dag dat ik het gewoon zou doen: ik ging keto! En mijn man? Die volgde een week later ook!

My Keto Journey

Eerst moest ik door een paar dagen keto-griep: ik had de focus van een kip, leed zieke hoofdpijn en was MOE. Maar toen dat eenmaal voorbij was kwam het effect direct: ik voelde me superscherp, had de hele dag door energie en voelde zelfs tintelingen op mijn huid! De trek naar koolhydraten was nog het lastigst, maar ik wist van de verhalen dit maar tijdelijk was.

Na een tijdje waren de superpowers en de tintelingen voorbij, maar nog altijd heb ik veel baat bij mijn verbeterde concentratie en de constante energie. Ook is mijn huid ontzettend verbeterd: puistjes en onregelmatigheden zijn echt verleden tijd. Daarnaast haal ik ook ontzettend veel plezier uit het koken!

Toch ga ik ook graag ‘buiten’ eten. Voor mij is het totaal niet lastig om keto te blijven eten in restaurants of bij vrienden. Meestal is er wel iets keto vriendelijks te eten en anders vraag ik wat er mogelijk is aan wijzigingen of laat ik de koolhydraten liggen. Mazzel hebben we ook met onze vrienden, als mede-foodies vinden die het vaak wel leuk om iets te koken wat past binnen onze eetstijl.

Inmiddels ben ik wel weer af en toe vlees gaan eten, want sinds ik macro’s leerde kennen zag ik dat ik eigenlijk te weinig proteïnen binnenkreeg. Tegenwoordig eet ik ongeveer de helft van de tijd vegetarisch en de andere helft wel vlees of vis. Ik let bij het kopen op de afkomst van de producten: liefst grasgevoerd (dat is wel moeilijk verkrijgbaar), maar zeker biologisch en van duurzame vangst.

Bovendien ben ik tegenwoordig zo fat-adapted dat ik geen gevolgen ervaar als ik af en toe wat meer koolhydraten eet dan normaal (normaal zo 20-50 gram per dag). Dus als er een waanzinnig mooi stuk brood op tafel ligt, dan eet ik daar vol overtuiging van! Ik weet wel dat ik nog altijd moet zorgen om het niet in huis te hebben, want dan zou ik mezelf ook niet kunnen inhouden om het te eten.

Bulletproof koffiee

Afbeelding: veel onderzoek ging vooraf aan de keto beslissing. Studeren op MCT, exogene ketonen en bulletproof…

Bunless burger

Afbeelding: Ik hou van kleurrijke, gezonde gerechten met gevarieerde ingrediënten: zoals deze bunless vega burger.

Mijn routines

Sinds een half jaar doe ik ook aan intermittent fasting. Ik eet ’s ochtends niets en drink alleen water en zwarte koffie tot de middag. Af en toe neem ik een bulletproof koffie of matcha met MCT-olie en grasboter, wanneer ik extra focus nodig heb. Rond lunchtijd zorg ik voor een gezond break-fast (breek de vast ?), welke ik van thuis meeneem als ik op kantoor werk: meestal restjes van de dag ervoor of een salade van sla en andere groenten, noten, kaas en een dressing in een apart bakje. Dit kost me ’s ochtends 10 minuten tijd om te maken, tijd die ik win door niet te eten. Als ik thuis werk dan lunch ik iets uitgebreider: een salade deluxe, groenten met een ei-bereiding of een mooie smoothiebowl.  

Ik drink veel water (en allicht iets te veel koffie) en vermijd tussendoortjes, omdat dit meestal vooral afleiding is en geen echte trek. Als we thuis eten, dan kook ik meestal de maaltijd en vaak ook een toetje. Ik stop daarna met eten, zodat mijn vast weer kan beginnen.

Ik vast vrijwel dagelijks minstens 16 uur (behalve als we buiten gaan eten en wijn drinken), soms doe ik een OMAD en heel soms rek ik de vast nog langer. Dagelijks 16:8 vasten heeft veel gezondheidsvoordelen voor je lichaam en wanneer je nog langer vast dan beginnen de voordelen pas echt op te stapelen. Voor mij is afvallen geen doel, dus ik zorg wel dat ik tijdens mijn eetslots voldoende eet.

Buiten de lichamelijke gezondheidseffecten helpt vasten mij vooral enorm doordat het zorgt voor minder afleiding door de gedachte aan voedsel buiten het eetslot. Vroeger kon ik gemakkelijk érg ‘hangry’ zijn als er geen eten in de buurt was! Doordat ik nu fat-adapted ben en regelmatig vast heb ik totaal geen last meer van een hongergevoel, hoef ik nooit meer onderweg eten te zoeken en bepaal ik zelf wanneer ik niet eet. 

In weekenden vast ik meestal door, maar maak ik ook uitzonderingen. Net zoals op vakantie. De meeste maaltijden zijn ook op vakantie uit de winkel, waar je alles zelf kan uitzoeken en samenstellen met de lokale producten. Ik kies vaak een verblijf met keuken waar ik de groenten koel kan houden en zelf kan klaarmaken. We gaan op pad met een volle buik of met een lunchpakketje. Ook ‘s avonds kook ik regelmatig ‘thuis’ op vakantie, maar ik doe zeker niet moeilijk als we wat vaker uit eten gaan, een ijsje eten of ons eetslot loslaten. Dat vind ik gepaste uitzonderingen binnen mijn eetprincipes.

Keto Focaccia

Afbeelding: Na veel oefenen heb ik deze prachtige, luchtige en knapperige focaccia kunnen maken met amandelmeel, psylliumvezels, Griekse yoghurt, mozzarella en olijfolie.

Passion for cooking

I just love food. Ook ben ik graag creatief bezig en kan letterlijk mijn ei kwijt in het koken van (keto) maaltijden. Daarnaast ben ik er gewoon niet goed in om recepten tot op de letter te volgen, maar freestyle ik graag en kook het liefst ‘from scratch’, dus zonder pakjes en mixen. Dat is sinds het keto koken alleen maar versterkt, want het vergt echt wel wat oefening om de nieuwe ‘basics’ te leren. Stevig en krokant fathead dough om als pizza de topping te dragen, krokant klonterige granola, de verhoudingen in bakken met amandel- / kokosmeel, psylliumvezels, de toepassing van verschillende zoetstoffen als erythritol of stevia… Je kunt er bijna op afstuderen! Daarom blijf ik me constant informeren.

Eenmaal per week koop ik verse ingrediënten. De speciale houdbare ingrediënten halen we online en heb ik eigenlijk altijd wel in huis. Dat betekent dat ik kan vertrekken van de verse ingrediënten die we in huis hebben verzin daar een gerecht rond. Voor inspiratie Google ik de ingrediënten die ik wil gebruiken – met en zonder het woord keto – en zie dan welke recepten er tevoorschijn komen. Ook heb ik een abonnement op de gastronomische website Gastronomixs, waar je voor elk ingrediënt dat je kunt bedenken verschillende bereidingen kunt vinden en composities van verschillende componenten die goed bij elkaar passen. Ik volg recepten eigenlijk nooit echt (ook al omdat het vaak niet keto is), maar ik haal er ideeën uit, begin met koken, probeer wat uit en zoek ondertussen vaak nog wat op.

Om in ketose te blijven tel ik geen macro’s en weeg ik ook niets meer af. In het begin deed ik dat wel en berekende de dagelijkse grammen koolhydraten. Tegenwoordig voel ik wel aan of iets hoog of laag is in kh. In winkels doen mijn man en ik vaak een quiz om te raden hoeveel er in een bepaald product zit. Meestal zitten we er niet ver naast! Ik zorg dus gewoon dat ik vooral koolhydraatarme ingrediënten gebruik in mijn gerechten! Met de hoeveelheden kha groenten durf ik daar dan prima ook nog een wortel in te verwerken, wat vers fruit, of zelfs een dadel. Gewoon niet te veel en alleen om een speciale toets te geven aan een smaak.

Ik ben dan ook niet van plan ooit te stoppen met mijn keto lifestyle en alles wat ik maak past binnen het dieet! Maar tegenwoordig moet het voor mij vooral ook heel lekker zijn, origineel en mooi zijn. Daarom heb ik onlangs ook mijn Instagram-naam veranderd van krista.keto.kreations naar fusion.fissa, zodat je duidelijk ziet dat het gaat om feestelijke gerechten uit de wereldkeuken!

Mijn keto-tip

Maak er een principe van om goed voor jezelf te zorgen, sta stil bij je eigen regels en bepaal voor jezelf wanneer uitzonderingen gepast zijn. Zelfzorg is iets om van te genieten, net als alle lekkers wat past binnen jouw afspraken.

Staar je dus niet blind op macro’s, maar zorg voor een gezond en gevarieerd dieet. Elke dag veel kaas, spek of heerlijke baksels met massa’s amandelmeel passen misschien wel binnen de macro’s, maar leveren niet de voedingsstoffen die je lichaam verdient. Wanneer je het af en toe eet, geniet je er nog veel meer van. Dat is niet hetzelfde als super streng zijn, maar wel ervoor zorgen dat jij degene bent die aan het stuur staat. Het zijn jouw lichaam, jouw leven en jouw regels!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.