Keto levensstijl

My Keto Journey: Han van de Donk

Deze week vertelt Han van de Donk alles over zijn ketogene levensstijl. Hij gooide zijn levensstijl helemaal om van koolhydraatrijk naar ketogeen en heeft daarnaast het sporten ook weer actief opgepakt. In korte tijd verloor hij maarliefst 12 kg en bouwde daarnaast ook nog spiermassa op! Benieuwd hoe hij zijn levensstijl veranderde? Lees dan verder!

Vertel eens wat over jezelf, wie ben je?

Mijn naam is Han van de Donk, 24 jaar oud en ben opgegroeid in een dorpje dat de naam Zegge draagt. Ik studeer fysiotherapie, woon en werk op dit moment in Enschede. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in sport. Op het begin voornamelijk voetbal (hup NAC), later verschoof mijn interesse meer naar fitness en bodybuilding. Dit omdat ik in de loop der jaren gefascineerd ben geraakt over het menselijk lichaam en hoeveel invloed wij daar zelf op uit kunnen oefenen. Denk aan voeding, manieren van trainen en hoe specifiek jij jouw lichaam kan trainen voor een bepaalde tak van sport.

Na mijn havo heb ik er dan ook voor gekozen om het CIOS te gaan doen, profiel fitness. Ik ben daardoor nog meer geïnteresseerd geraakt in het menselijk lichaam. Het is ongelooflijk hoe ons lichaam in elkaar zit, hoe alles samenwerkt en hoe je dat zelf kan beïnvloeden! Ik heb zelf ook meegemaakt hoe erg je lichaam in een korte tijd kan veranderen. Na het CIOS brak er een tijdperk aan waar ik vooral aan het feesten was. Bier drinken, heel veel bier drinken. Ik ben toen enorm veel aangekomen, wat ook op de foto`s verderop in dit interview te zien is. Maar dit is meteen de reden dat ik dit interview nu aan het typen ben. Hierover dus later meer!

Hoe ben je in aanraking gekomen met het keto dieet?

Ik was op een punt in mijn leven waar ik veel te zwaar was. Ik was het plezier in sporten verloren, dronk veel (bijna elke dag) alcohol en at enorm slecht. Dit heeft erin geresulteerd dat ik op een gegeven moment 84 kilo woog, met een lengte van 1,64 m. Je kan je voorstellen dat dit veel te zwaar is en je dat ook duidelijk kon zien aan de buitenkant. Ik heb een hele tijd gedacht dat het niet meer te redden was en had het een soort van opgegeven. Het keerpunt bij mij is duidelijk het einde van mijn toenmalige relatie geweest. Ik vroeg mijzelf af, wat ben ik in godsnaam aan het doen. Het was tijd voor verandering.

Gelukkig ben ik al een hele tijd bevriend met Antonie, uiteraard eigenaar van Ketofit.nl, en kon bij hem terecht voor informatie over het ketogeen dieet. Hij heeft me erg goed op weg geholpen en veel uitgelegd over deze manier van eten en leven. Ik was vanaf het begin erg enthousiast en ben er eigenlijk meteen mee begonnen. Sindsdien gaat het stukken beter met me!

Wat heeft keto jou gebracht?

Allereerst ben ik aan dit dieet begonnen om af te vallen. Dat staat dus ook bovenaan dit lijstje. Ik weeg op dit moment 17 kilo minder (and counting) dan dat ik op mijn zwaarst was. Je kan dus stellen dat dit erg goed gelukt is!

Daarnaast merk ik dat ik veel meer energie heb. Voorheen was ik vaak moe, suf en had vaak geen zin om dingen te gaan ondernemen. In combinatie met mijn overgewicht was ik erg onzeker om bijvoorbeeld te gaan stappen of om naar het zwembad te gaan. Ik vermeed dus vaak deze situaties en zat zo vaak thuis. Dit is drastisch veranderd kan ik wel zeggen. Ik ben veel ondernemender, hou ervan om nieuwe uitdagingen aan te gaan en sport 4-5 keer in de week. En zelfs dan heb ik nog energie over!

Ook merk ik dat ik veel beter slaap. Voorheen duurde het vaak lang voordat ik in slaap viel, sliep dan maar een uurtje of 5-6 en werd altijd moe wakker. Ik slaap nu zo`n 7-8 uur per nacht en word zo goed als altijd uitgerust wakker, klaar om weer een dag te knallen!

Dit alles bij elkaar heeft er in geresulteerd dat ik ook veel meer zelfvertrouwen heb. Ik kan weer kleren aan die ik 3 jaar lang niet heb kunnen dragen. Nieuwe kleren kopen is weer veel leuker geworden omdat ik nu niet alleen maar losse polo`s en truien kan kopen, maar ook mooiere, strakke kleding aan kan.

 

Progressie keto afvallen

Waar haal je jouw informatie vandaan?

Ik kan met mijn vragen altijd bij Antonie terecht. Verder zoek ik regelmatig dingen op het internet over het ketogeen dieet om bijvoorbeeld inspiratie op te doen voor recepten of hoe ik mijn staat van ketose kan optimaliseren. Ook vind ik het leuk om op YouTube filmpjes te kijken over mensen die experimenteren met deze manier van eten.

Wat is je lievelingsgerecht?

Ik vind de keto kapsalon erg lekker. Daarnaast maak ik vaak een hamburger speciaal salade. Tot de laatste hap erg lekker. Mijn ervaring met het eten is überhaupt veel lekkerder is dan de klassieke diëten die we kennen. Ik maak vaak een salade op basis van geprakte, gekookte eieren. Ik pak dan vaak vet vlees of vis om hier doorheen te doen. Een schepje mayonaise zit er eigenlijk ook altijd wel doorheen! Elke maaltijd is eigenlijk een feestje en kijk er ook altijd naar uit om weer te eten.

Wat motiveert jou?

Allereerst mijn eigen spiegelbeeld. Ik ben nog niet waar ik wil zijn maar ik kan mezelf weer recht in de spiegel aankijken. Ik zie dat ik overal een stuk dunner ben geworden. Mijn gezicht is smaller, armen en borst zijn `droger` komen te staan en mijn buik is er voor een heel groot gedeelte al vanaf.

Ook vind ik het, zoals al eerder genoemd, heerlijk dat ik weer veel kleinere kleren aankan. Ik merkte het al erg snel aan mijn broeken. Mijn riem moest steeds een stuk strakker tot het moment dat mijn broeken gewoon veel te groot waren geworden. Resulteerde er wel in dat ik nieuwe broeken moest gaan scoren!

Merk je dat keto het sporten beïnvloedt?

Op dit moment ben ik meer bezig met het verbranden van vet. Ik ben dus nog wat minder gefocust op mijn sportieve prestaties. Ik merk wel dat ik veel meer energie heb, zelfs na het trainen. Ook merk ik dat mijn spieren veel minder snel `verzuren`.

Op dit moment ligt mijn focus dus vooral op het droger komen te staan voor de zomer. Na de zomer wil ik omhoog gaan in mijn kcal per dag en kijken wat dit doet voor spieropbouw. Erg leuk om mee te experimenteren dus!

Hoe ziet een dag in jouw leven eruit?

Ik sta vaak vroeg op, neem een warme douche en drink een kop koffie. Ik begin dan met het voorbereiden van mijn maaltijden voor de komende dag. Hier ben ik zoals gezegd maar even mee bezig omdat ik veel van mijn ingrediënten al klaar heb staan.

Ik woon en werk op dit moment in Enschede bij een van de mooiste sportscholen van de provincie, Trifora Sports & Health Club. Ik vervul hier de taak van fitcoach. Dit betekend dat ik me bezig hou met het begeleiden van mensen in de fitness, ik maak persoonlijke sportschema`s en geef advies over voeding waar ik kan. Ook geef ik een aantal circuittrainingen voor bijvoorbeeld een senioren groep en geef de groepsles Aquafit. Ook sluit dit mooi aan bij het beroep wat ik later graag wil gaan doen: fysiotherapeut. Ook hier ben ik dus nog mee bezig!

Afhankelijk hoe laat ik `s middags thuis ben en of ik in de avond moet werken ga ik 4-5x in de week sporten. Het liefste in de middag. Dit zodat ik daarna meteen mijn avondmaaltijd kan nemen en ik `s avonds vrij ben om andere dingen te doen. Om 20:00 eet ik mijn laatste maaltijd. Ik mag dan nog graag even op de bank Netflixen en probeer dan rond 23:00 mijn bed op te zoeken.  In het weekend wijkt dit wel af. Ik hou er van om met vrienden wat te gaan drinken. De tijd dat ik slaap kan dan dus nogal eens afwijken.

Hoe combineer je ketogeen eten met je dagelijkse leven?

Ik doe vrijwel altijd op maandag boodschappen voor de hele week. Ik kook mijn eieren alvast, zorg dat mijn groentes gesneden zijn en kook mijn avondeten voor de komende twee dagen. Zo ben ik `s ochtends maar maximaal 5 minuten bezig met het preppen van mijn maaltijden. Een voordeel is ook dat ik mijn maaltijden niet op hoef te warmen. Ik kan zo altijd en overal mijn maaltijden eten.

Daarnaast doe ik vaak aan intermittent fasting. Hiermee bedoel ik dat ik mijn maaltijden binnen een bepaalde tijdsperiode eet. Ik eet vaak pas om 12:00 mijn eerste maaltijd en probeer mijn laatste maaltijd voor 20:00 op te hebben. Dit geeft je ketose nog een extra push!

We gaan allemaal wel eens de fout in, wat is je favoriete cheat?

Ik merk dat ik soms enorm veel zin heb in iets zoetigs. Cake, snoepjes, snickers zijn dan heerlijk wanneer je dat weer na een hele tijd eet. Ook blijft bier echt heel lekker haha! Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik me daarna vaak schuldig voel tegenover mijzelf, omdat je altijd bezig bent op koolhydraten te ontlopen en je weet dat je waarschijnlijk uit ketose gaat wanneer je cheat.

Op deze manier blijft het echter wel elke keer weer een feestje als je mag cheaten en weer eens een lekkere Westmalle naar binnen mag werken.

Wat is jouw toptip voor de lezers?

Dit vind ik een lastige. Er zijn namelijk een aantal dingen die mij erg veel geholpen hebben om het ketogeen dieet te optimaliseren. Ik zal het proberen kort samen te vatten.

Allereerst: Kook je voeding vooraf. Ik ben erachter gekomen dat wanneer je je eigen maaltijd vergeet, je niet snel om je heen een keto maaltijd gaat vinden. Op school of bijvoorbeeld onderweg op het station of bij een benzinestation ligt de hele winkel vaak vol met producten waar enorm veel koolhydraten inzitten.

Daarnaast raad ik absoluut aan om erbij te sporten. Het maakt niet eens uit welke vorm van sport, zolang je maar voldoende beweegt. Ik heb gemerkt dat ik hierdoor echt super snel veel vet kon verbranden. Daarnaast is het enorm belangrijk om te bewegen. Een regel binnen het menselijk lichaam is namelijk: wanneer je iets niet meer gebruikt, neemt de kwaliteit hiervan af. Je groeit dus letterlijk dicht wanneer je, zoals ik voorheen, niet meer beweegt en alles eet en drinkt je wil.

Kortom, doe jezelf en je lichaam een plezier, ben bewust van wat je eet en ga lekker bewegen! Je voelt je binnen no-time een ander mens!

 

Houd de website en onze Instagram-pagina in de gaten, binnenkort weer een nieuwe My Keto Journey!

 

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met een keto dieet en dat leverder mij direct onwijs veel voordelen op. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.