Koolhydraten vs. Netto-koolhydraten

Wellicht dat je de term al wel eens voorbij hebt zien komen: netto-koolhydraten. Of eigenlijk net-carbs, het is namelijk echt iets Amerikaans. Zeker omdat het keto dieet in de Verenigde Staten vele malen groter is, is de kans groot dat je jouw informatie ook uit Engelstalige bronnen haalt. Maar wat houdt net-carbs eigenlijk in? En is het iets waar je hier ook rekening mee moet houden?

Waar komt het vandaan?

Zoals hierboven al aangegeven is de term afkomstig uit de Verenigde Staten. Deze is daar in het leven geroepen, doordat bij een ketogeen dieet de koolhydraten heel belangrijk zijn. Echter is niet elke koolhydraat hetzelfde. Er zijn namelijk een groot aantal koohydraten die zo complex zijn dat ze niet verteerbaar zijn en dus niet opgenomen worden door het lichaam. Niet verteerbaar zijn vezels en polyolen (zoetstoffen die eindigen op -ol). In Amerika zijn de regels voor vermelding van voedingswaarde anders en daar worden de vezels en polyolen bij de koolhydraten opgeteld.

Hoe werkt het?

Inwoners van Amerika hanteren voor hun koolhydraatlimiet vaak de netto-koolhydraten. Hiervoor maken zij zelf de rekensom door de hoeveelheid vezels en polyolen van de totale hoeveelheid koolhydraten af te halen. Dus ter verduidelijking: 50 gram koolhydraten – 20 gram vezels – 5 gram polyolen komt neer op 25 gram netto-koolhydraten.

Moet ik er rekening mee houden?

Zolang je Europese producten consumeert hoef je hier minder rekening mee te houden. In Nederland staan de vezels namelijk al los van de koolhydraten. Wel moet je in sommige gevallen rekening houden met polyolen. Deze zitten met name in dieetproducten. Waar je wel rekening mee moet houden zijn Amerikaanse producten die je naar Nederland laat importeren. Je zal ook merken dat hier vaak op de keto-producten duidelijk het aantal netto-koolhydraten vermeld staat.

Een handige tip om nog wél rekening mee te houden is het tracken van voeding in bijvoorbeeld Myfitnesspal. Hier kun je naar voedingsmiddelen zoeken en kom je in sommige gevallen de Europese én Amerikaanse variant tegen. Zeker als de vertaling naar het Engels hetzelfde is. Zo bevat 100 gram ‘Europese’ avocado 1,5 gram koolhydraten en de ‘Amerikaanse’ 7,9 gram!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met een keto dieet en dat leverder mij direct onwijs veel voordelen op. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!
keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.