Ketose gevaarlijk

Ketose: Is dat niet gevaarlijk?!

Als je tegen iemand zegt dat je een keto dieet volgt, kan er soms nog wel eens een verbaasde reactie ontstaan. Dit komt vaak doordat ketose wordt verward met ketoacidose. De woorden lijken veel op elkaar, maar betekenen wel degelijk heel wat anders. We zetten ze naast elkaar!

Ketose

Ketose is een metabolische stand van het lichaam en betekent simpelweg dat je lichaam werkt op vetten en ketonen. Doordat je bij een ketogeen dieet vrijwel geen koolhydraten eet, is je lichaam genoodzaakt om een andere energiebron te vinden. Hierdoor start het lichaam met het verbranden van vetten. Bij de afbraak van de vetten in de lever komen ketonen vrij. Wanneer je lichaam is overgeschakeld op deze vetverbranding en je meer dan 0.5 mmol/L ketonen in je bloed hebt, ben je in ketose. Tijdens een ketogeen dieet ligt de ideale range tussen de 0.5 en 3.0 mmol/L. In sommige gevallen kan dit oplopen tot 7 mmol/L, echter zal je dan bijvoorbeeld meerdere dagen moeten vasten in combinatie met sport. Je bloedsuikerspiegel zal bij ketose ongeveer tussen de 60-120 liggen.

Ketoacidose

Ketoacidose is kortweg een verzuring van je bloed die ontstaat door een te hoge hoeveelheid glucose en ketonen in je bloedbaan. Dit komt vaak voor bij mensen met Diabetes type 1 die dit nog niet weten. In sommige gevallen komt het ook voor bij Diabetes type 2. Bij deze diabetespatiënten is er onvoldoende insuline aanwezig om deze glucose de cellen in te krijgen, waardoor het lichaam overschakelt op vetverbranding en ketonen aan gaat maken. Echter loopt het hierbij tegen een probleem aan. Voor de opname hiervan is een kleine hoeveelheid glucose nodig, door de insuline resistentie is dit alleen niet mogelijk. Hierdoor hopen de ketonen zich op in het bloed en doordat ketonen van nature zuur zijn ontstaat er verzuring van het bloed. Bij Ketoacidose stijgen je ketonenlevels tot maar liefst 15-25 mmol/L. De bloedsuikerspiegel loopt daarnaast zelfs op tot boven de 200.

Is een ketogeen dieet gevaarlijk?

Zoals je uit de bovenstaande stukjes waarschijnlijk al op kunt maken is dat ketose heel anders is dan ketoacidose. Ketose is dan ook niet gevaarlijk! Tijdens een ketogeen dieet is het onmogelijk om zo hoog in je ketonen te komen, dat je in ketoacidose terecht komt. Dit risico is alleen aanwezig als je een vorm van diabetes hebt en je daarnaast dus ook een overschot aan koolhydraten consumeert. Ketose is dus niet gevaarlijk én is juist wat je wilt bereiken bij een ketogeen dieet!

Wil je meer weten over het meten van ketonen? Dan vind je hier meer informatie.

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met een keto dieet en dat leverder mij direct onwijs veel voordelen op. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.