Ketonen meten

Ketose of ketonen meten?!

Het is op verschillende manieren mogelijk om de ketonen in je lichaam te meten. Dit zorgt ook voor veel verschillen onderling. Maar waarom zou je dit eigenlijk doen? Is alleen een dieet volgen niet voldoende?

Waarom zou je het doen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om de ketonen in je lichaam te willen meten. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk om te controleren of je lichaam in ketose is. Dit is met name aan de orde als je een ketogeen dieet inzet om af te vallen, als je het gebruikt om mentale prestaties te verbeteren of als je het als therapeutische oplossing inzet. Nutritionele ketose wordt vaak gedefinieerd als je tussen de 0.5 en 3.0 mmol/l zit.

Welke manieren zijn er?

Er zijn verschillende manieren om ketonen te meten. Onderstaand vind je de belangrijkste opties en de verschillen onderling. Er kan namelijk best wat verschil zitten in de uitkomst.

Urinestrips

De meest goedkope manier om ketonen te meten is door het gebruik van urinestrips. Deze zijn het makkelijkst te verkrijgen en meten het ketonenlichaam acetoacetaat (AcAc). Zoals de naam al zegt meet je de ketonen die aanwezig zijn in je urine. Dit doe je door over de strip heen te plassen of deze in een potje met urine te houden. Het nadeel van deze goedkopere optie is dat je AcAc meet dat minder aanwezig is en tevens ook het lichaam verlaat. Dit betekent dat je deze ketonen dus niet gebruikt. Ook is het zo dat als je lichaam efficiënter wordt in het aanmaken en het gebruiken van ketonen, dat je minder ketonen afscheidt. Dit heeft als gevolg dat je op de strips lager uit kunt komen, terwijl je wel degelijk hoger in ketose zit.

Ademmeter

Een ademmeter is de meest comfortabele manier van ketonen meten. Helaas is dit nog een relatief nieuwe manier, waardoor er nog niet veel onderzoeken zijn naar de betrouwbaarheid. Wel is het de meest fijne en makkelijke manier van meten. Je hoeft namelijk alleen maar in het apparaatje te blazen. Met deze meting meet je het ketonenlichaam Aceton wat een bijproduct is van de afbraak van acetoacetaat. Dit is echter wel het kleinste ketonenlichaam. Een bijkomend nadeel is dat een ademmeter in de aanschaf behoorlijk prijzig is, echter zijn de tests na aanschaf kosteloos.

Bloedmeter

Met een bloedmeter meet je op dit moment het meest nauwkeurig. Deze meten namelijk de waarde in je bloed en gaan uit van het dominantere ketonenlichaam bèta-hydroxybutaanzuur (BHB). Voor deze meting heb je een (ketonen)bloedmeter, een prikker en teststrips nodig. Vaak te krijgen in een setje. Met de prikker maak je een klein wondje in een van je vingers waar vervolgens een druppel bloed uitkomt. Deze neem je op in de teststrip die vervolgens in de ketonenmeter zit en aan de slag gaat met jouw meting. Het voordeel is dat deze BHB meet dat aanwezig is in je bloed en daardoor het meest nauwkeurig is. Het nadeel is dat de teststrips vaak wat duurder zijn en dat het in het begin wat onwennig kan zijn om jezelf te prikken.

Zijn de cijfers zwart op wit?

Zoals je aan de vraag al kunt raden is dit niet het geval. Naast dat ketonen door allerlei invloeden de hele dag schommelen, wisselt het ook heel erg welke test je doet. Stel dat je meet, vervolgens 100 meter loopt en dan weer meet, dan is de kans groot dat je tweede meting lager uitvalt door de verbranding van ketonen als energie. Ook een maaltijd en met name koolhydraten/suikers hebben hier een enorme invloed op. Om deze meting toch zo betrouwbaar mogelijk te maken, is het belangrijk om altijd op een moment te meten dat relatief hetzelfde is. Een goede optie hiervan is net na het wakker worden. Op deze manier meet je altijd op nuchtere maag en is er geen grote inspanning aan vooraf gegaan.

Is het nodig?

Nee. Dat is het meest korte antwoord. Het is niet per se nodig om ketonen te meten tijdens het volgen van een ketogeen dieet. Dit is anders voor mensen die het met een therapeutisch doel volgen, zoals het genezen van een epilepsie of bij bepaalde vormen van kanker.

Doe je het bijvoorbeeld puur om af te vallen of voor de mentale focus? Dan zit je met een goed dieet vaak al goed. Wil je toch af en toe een check doen om zeker te zijn? OF wil je dingen optimaliseren? Dat kan natuurlijk altijd! Ook is het leuk om te leren hoe je lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen, hierdoor weet je ook waar je zelf vatbaarder voor bent. En of die ‘suikervrije snack’ nou echt zo suikervrij was;) Kies in dat geval altijd kiezen voor een bloedmeter, onze favoriet is de GKI-meter van Keto-Mojo!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.