ketogeen dieet en verband

Ketogeen & Corona: Een verband?

Er gaan verschillende verhalen rond. Zo zijn er enkele geweest die claim(d)en dat een ketogeen dieet helpt tegen Corona, terwijl de ander dit weer bestempeld als Fake News. Zeker als jezelf ketogeen eet, kan het zomaar voorkomen dat je je afvraagt of je dit moet blijven doen. Is er een (positief) verband tussen een ketogeen dieet en Corona? En moet ik ketogeen blijven eten?

Ketogeen dieet en fake news

Over het internet gaan verschillende verhalen rond. Zo gaan er verhalen rond dat een ketogeen dieet er direct voor kan zorgen dat Corona (Covid-19) verdwijnt. Anderen ontkrachten dit en bestempelen dit als fake news. (1) Wat is nu wijsheid? En wie kan ik vertrouwen? Een nieuwsblad? Een ketogene website?

Te vroeg om een conclusie te trekken

Op dit moment is het nog veel te vroeg om een conclusie te kunnen trekken over een directe link tussen het genezen van Corona en een ketogeen dieet. Daar moet simpelweg nog veel onderzoek naar worden gedaan. Er moet meer over het virus geleerd worden en dat gaat helaas niet binnen enkele dagen en weken.

Indirecte relatie tot de algehele gezondheid

Wel kan er eventueel een indirecte relatie zijn. En dan bedoelen we met name meer een relatie tussen de algehele gezondheid en de vatbaarheid en kwetsbaarheid voor corona. Er komen steeds meer cijfers naar buiten dat kwetsbare groepen met onderliggende aandoeningen vaak op de intensive care-afdeling terecht komen of zelfs sterven. (2)

Verschillende bronnen in Nederland vermelden dat zo’n 65% tot 80% kampt met overgewicht. Op de IC van het Universitair Medisch Centrum Groningen is dit zelfs 90%. (3) Ook in andere landen is deze trend zichtbaar, in de UK ligt dit percentage rond de 76%.

Daarnaast ligt ook het sterftecijfer of het risico op overlijden bij het krijgen van Corona hoger bij mensen met onderliggende aandoeningen. Hier wordt door het RIVM ook al langer voor gewaarschuwd. Zo vallen bijvoorbeeld chronische hartaandoeningen, diabete, ernstige nieraandoeningen en een (onbehandelde) hiv-infectie onder de risicogroepen. (4)

Onderliggende aandoeningen zorgen voor gevaar

Afgelopen week werden er door het Centers for Disease Control and Prevention nieuwe cijfers naar buiten gebracht. Dit onderzoek is uitgevoerd in de verenigde staten op de tot dan toe 74.439 gevallen. Binnen deze groep is tot dan toe van zo’n 7.162 personen de complete informatie beschikbaar. Vandaar dat we alleen van deze laatste aantallen uitgaan.

Het onderzoek geeft met name beeld van de onderliggende risicofacturen. Van deze groep zijn er zo’n 457 personen op de IC terechtgekomen. 78% van de personen op de IC heeft één of meer onderliggende aandoeningen. De meest voorkomende hiervan zijn Diabetes (32%), een hartaandoening (29%), Chronische longproblemen (21%), langdurige nierproblemen (12%) en een verzwakt immuunsysteem (9%). (5)

Eerder kwamen er ook cijfers naar buiten uit China, dat natuurlijk als eerste getroffen werd. Dit ging in op de sterftecijfers bij onderliggende aandoeningen. Onder de personen die diabetes als onderliggende aandoening hadden en daarnaast corona opliepen, was het sterftecijfer 7,3%. Bij geen onderliggende aandoeningen was dit maar 0,9%. (6)

Geen directe link, maar werk wel aan je gezondheid!

Er is dus (nog) geen directe link tussen het Coronavirus en een ketogeen dieet te leggen, maar wel is het duidelijk dat een algehele gezondheid ten goede komt in de weerstand tegen Covid-19. Een ketogeen dieet is één van de mogelijkheden om te werken aan je algehele gezondheid. Zo staat een ketogeen dieet natuurlijk bekend om het makkelijke en snelle afvallen, maar heeft het ook een positieve invloed op diabetici. (7)

Moet ik ketogeen blijven eten?

Zeker als je nu al ketogeen eet, ben je waarschijnlijk beter af door dit te blijven doen. Een ketogeen dieet heeft een positieve invloed op belangrijke factoren rondom de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan het tegengaan van overgewicht (8), het tegengaan van insulineresistentie/diabetes Type 2 (9) en het verbeteren van het cholesterol (10).

Meer over het Coronavirus

Ben je op dit moment ziek en vermoed je dat je mogelijk het coronavirus hebt? Ga dan naar deze pagina van het RIVM. Hierin vind je meer over de symptomen, adviezen en wanneer je wel of niet contact op moet nemen met jouw huisarts.

Weten wat je extra kunt doen om je immuunsysteem te boosten? Lees dan deze blog.

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.