Keto uitslag ketogeen dieet

Keto-uitslag

Je bent net begonnen met een ketogeen dieet en ervaart wat (jeukende) klachten met je huid. Dan is de kans groot dat je wat last hebt van keto-uitslag! Gelukkig komt dit zelden voor, maar het blijft vervelend als jij precies die ene bent. Dit komt bij gelukkig maar een klein gedeelte voor, maar het goede nieuws is dat de klachten te verlichten en te verhelpen zijn!

Wat is keto-uitslag?

Waar er nog veel informatie over de precieze oorzaak dient te worden achterhaalt door de wetenschap, is er al wel een enge wetenschappelijke naam voor bedacht: Prurigo Pigmentosa. (niet googelen, want dan krijg je uiteraard de meest erge varianten?) Het komt het meest voor bij mensen met een Aziatische achtergrond, maar kan uiteraard ook bij anderen voorkomen.

Naast de keto-uitslag, wordt het soms ook wel eens de keto-jeuk genoemd. Van origine kent het de Engelse naam ‘Keto-Rash’.

Wat is de oorzaak?

Zoals eerder al aangegeven, is de oorzaak nog onbekend. Wel zijn er verschillende studies die een verband vinden tussen ketose en de huidinfectie. Potentiële oorzaken lijken het ketonenlichaam Aceton, langdurig vasten, maar ook simpelweg een allergie naar de nieuwe voedingsmiddelen. Ook kan het zijn dat je jouw ketogene dieet niet goed geformuleerd hebt, waardoor je bijvoorbeeld belangrijke voedingsstoffen mist.

Wat zijn de symptomen en klachten?

Hoewel het uiteraard niet fijn is om te hebben, is het gelukkig totaal niet gevaarlijk. De precieze oorzaak is helaas nog niet achterhaald, maar er wordt gelukkig wel steeds meer onderzoek naar gedaan. De klachten kunnen bestaan uit: 

  • Een jeukende rode huid met name op het bovenlichaam/rug
  • Rode vlekken (papels) die als een soort web met elkaar verbonden zijn
  • Wanneer het wegtrekt verkleurt de uitslag en wordt het wat donkerder

Hoelang blijft het?

Dit wisselt per persoon. Waar het bij de meeste mensen binnen enkele weken verholpen is, duurt het bij sommigen enkele maanden. Een enkeling blijft er last van hebben, elke keer als hij/zij of ketose komt. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen om het eerste en zijn de klachten te verzachten/verhelpen.

Hoe behandel ik de keto-uitslag

Doordat de precieze oorzaak onduidelijk is, is het lastig om de oorzaak 100% aan te pakken. Wel zijn er wat tips om de klachten te verminderen, die mogelijk ook leiden tot het volledig weggaan van de uitslag.

Ga naar de dokter

Een van de beste tips bij allerlei klachten blijft altijd om een bezoekje te brengen aan de dokter. Deze kan specifieker naar jouw situatie kijken en heeft er bovendien jarenlang voor gestudeerd. Daarnaast kan hij/zij specifieke medicijnen voorschrijven, die je anders uiteraard niet krijgt. Met name als je zelf reeds medicijnen gebruikt of reeds in behandeling bent, dan is een bezoekje altijd aan te raden. Wellicht dat je daar juist klachten door ondervindt.

Geef het tijd

Je lichaam stapt net over op het dieet en zal daarom moeten wennen aan deze verandering. Waar het jarenlang iets anders gewend was, zal dit uiteraard niet binnen een dag overgeschakeld zijn. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan de nieuwe brandstof en voedingsmiddelen en wellicht dat het zo over gaat!

Ga zelf op zoek naar de oorzaak

Zoals eerder beschreven zijn er mogelijke oorzaken die de keto-rash veroorzaken. Gaat het na enkele weken nog niet over? Experimenteer dan met bijvoorbeeld wat meer koolhydraten. Zo weet je of ketose echt de oorzaak is. Mogelijk dat een gewone koolhydraatarme aanpak een betere oplossing voor je is.

Ook kun je experimenteren met bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen die allergieën kunnen opwekken. Zo zou je eens een eliminatiedieet kunnen proberen óf simpelweg wat voedingsmiddelen kunnen laten staan.

Verzacht de irritatie

Het kan enorm helpen om de huidirritaties te verzachten. Handige tips hiervoor zijn:

  • Vermijd excessieve warme en zweten
  • Draag luchtige losse kleding (voorkom schurende kleding en randen)
  • Probeer niet te krabben, dan beschadig je de huid nog verder. Lastig? Probeer bijvoorbeeld je vingernagels kort te houden, dit kan automatisch al helpen.
  • Dep bijvoorbeeld tijdens het afdrogen ipv het schuren met een handdoek
  • Voorkom stress, dit veroorzaakt vaak ook een onrustige huid
  • Probeer een verzachtende creme, het liefst zonder al te veel chemische toevoegingen!
  • Neem supplementen die de huid ondersteunen, denk bijvoorbeeld aan collageen

Moet je nog beginnen? Laat het je dan vooral niet afschrikken. Het komt gelukkig zelden voor!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.