keto vs pioppi verschillen

Keto vs pioppi

In de afgelopen periode is het pioppi dieet in razend tempo populair geworden. Het dieet dat zijn naam kent door de plaats waar het vandaan komt lijkt sterk op een ketogeen dieet, maar kent ook zeker een aantal verschillen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Waar komt pioppi vandaan?

Het pioppi dieet kent zijn naam door de herkomst van het dieet. In het Italiaanse dorpje Pioppi bleek enkele jaren terug een bijzonder hoge levensverwachting te zijn onder de inwoners. Toen dit aan het licht kwam ging cardioloog Aseem Malhotra hier steeds meer onderzoek naar doen en kwam tot de conclusie dat dit komt door hun mediterraanse levensstijl. Hier is hij op verder gaan borduren en ontwikkelde zo het pioppi dieet, gebaseerd op het eetpatroon van de inwoners van Pioppi.

Hoe ziet het pioppi dieet eruit?

Het pioppi dieet is net als het keto dieet koolhydraatarm en rijk aan (gezonde) vetten. De kern ligt bij natuurlijke producten, zo kun je het ook ergens vergelijken met een paleo dieet. Je eet voornamelijk dingen als groenten, fruit, noten, olijfolie, vette vis, vlees en eieren. Het wordt grotendeels gekenmerkt door de volgende uitgangspunten:

 • Eet verse en pure voeding
 • Eet meer en gezonde vetten
 • Vermijd suikers en alternatieven als honing
 • Vermijd zetmeel en geraffineerde suikers (brood, pasta etc)
 • Drink maximaal 1 glas droge wijn per dag.

Een levensstijl

Naast dat pioppi een dieet is, wordt het ook meer als levensstijl gezien. Een levensstijl is natuurlijk een stuk breder dan alleen voeding en daarom zijn hier de volgende uitgangspunten voor opgesteld:

 • Beweeg minimaal 30 minuten per dag
 • Slaap 7 uur of meer
 • Adem iedere dag een paar minuten diep in en uit
 • Breng genoeg tijd met vrienden en familie door
 • Probeer wekelijks een keer (een aantal uur) te vasten.

Het keto dieet

Een ketogeen dieet is evenals het pioppi dieet koolhydraatarm en rijk aan gezonde vetten. Wel is dit nog iets strenger, waarbij er echt op de hoeveelheid koolhydraten wordt gelet. Doorgaans ligt de grens hierbij op 20-30 gram koolhydraten per persoon. Dit zorgt ervoor dat het lichaam overschakelt van koolhydraatverbranding op vetverbranding. Bij de afbraak van deze vetten komen ketonen vrij, waardoor je in ketose raakt. Deze ketonen zorgen vervolgens weer voor energie, cognitieve voordelen, het stillen van honger en tal van andere voordelen.

Bij een keto dieet eet je dus koolhydraatarm en vetrijk, maar eet je bijvoorbeeld minder fruit, schrap je koolhydraatrijkere groenten en eet je andere producten meer in moderatie. Daarnaast is een ketogeen dieet ook meer bedoelt als levensstijl in plaats van een dieet voor enkele weken. Vaak zijn volgers van een ketogeen dieet ook bezig met sporten, vasten, het verbeteren van slaap en meditatie.

De overeenkomsten

Onderstaand vind je de belangrijkste overeenkomsten tussen het pioppi en keto dieet opgesomd:

 • Zowel keto als pioppi zijn koolhydraatarm en vetrijk
 • Beide zijn meer gericht op een levensstijl
 • Beide zijn erg gericht op natuurlijk en puur voedsel

De verschillen

Onderstaand vind je de belangrijkste verschillen tussen het pioppi en keto dieet opgesomd:

 • Een ketogeen dieet is strikter in koolhydraten
 • Bij het pioppi dieet ben je niet ketose

Welke kies ik?

Dit is uiteraard een eigen keuze die je moet afwegen op basis van de bovenstaande toelichtingen. In principe kun je een ketogeen dieet zien als een iets verdiepte variant van pioppi. Door wat kleine aanpassingen (iets minder koolhydraten) ben je zo in ketose en ervaar je de vele voordelen die dit kan bieden. Deze voordelen ervaar je dus niet direct als je alleen pioppi doet!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met een keto dieet en dat leverder mij direct onwijs veel voordelen op. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.