Isomaltooligosaccharides ketogeen dieet

Isomalto-oligosaccharides

Een hele mond vol… Isomalto-oligosaccharide is een vezel die vaak terugkomt in dieetproducten. Het wordt vaak gebruikt om het aantal koolhydraten te drukken en te helpen bij de structuur, maar is deze vezel wel echt een vezel?

Wat zijn Isomalto-oligosaccharides?

Isomalto-oligosacchharides vind je in veel dieetproducten terug. Ze worden vaak voor het gemak ook aangeduid als IMO. Het komt van nature in kleine hoeveelheden voor in bijvoorbeeld honing, maar wordt vaak op grote schaal geproduceerd. Deze ‘vezel’ kan op verschillende manieren geproduceerd worden, maar in de meeste gevallen wordt het gewonnen van maltose (moutsuiker).

Maltose is een bekende disacharide. Waar een vezel of koolhydraat bestaat uit koolstofverbindingen, bepaalt de verbinding of het een disacharide is. Ook heeft dit invloed op de mate waarin een vezel of koolhydraat kan worden verwerkt door het lichaam. Maltose kent van nature een verbinding waarbij de eerste koolstofvezel wordt verbonden aan de vierde, waardoor het gemakkelijk opneembaar is.

Door de stof transglucosidase toe te voegen hoopten fabrikanten van bijvoorbeeld IMO stropen om de verbinding te veranderen, waardoor het als een vezel zou fungeren en niet als koolhydraat. Hierdoor zou de verbinding moeten veranderen naar een verbinding tussen de eerste en de zesde koolstofvezel.

Waar vind je ze in terug?

Je vindt IMO’s terug in vele verschillende (dieet) producten. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrepen, Atkinsrepen en suikervrije/suikerarme varianten van siropen, koekjes en snoepjes. Ze worden vaak gebruikt om zo het netto aantal koolhydraten op de verpakking te drukken, zodat producten koolhydraatarm of keto-vriendelijk worden.

Zijn IMO’s echt vezels?

Waar koolhydraten worden verwerkt in de dunne darm, worden vezels (indien mogelijk) verteerd door bacteriën in de dikke darm. Dit is dan ook de reden dat ze bekend staan om hun goede invloed op de stoelgang. Ook zorgt het ervoor dat ze niet opgenomen worden door het lichaam.

Waar het in theorie goed klinkt om de verbinding te veranderen, lijkt dit in de praktijk niet zo te werken. Zo kwam in deze studie naar voor dat de IMO’s alsnog konden worden afgebroken in de dunner darm en er daardoor alsnog kleine hoeveelheden maltose en glucose vrijkomen. In een studie uit 2007 kwam echter naar voren dat 83% wordt verteerd in de dunne darm! De verbinding is echter wel iets langer, waardoor de vertering langer duurt. Daardoor was de glykemische index laag en lijkt het dus als een langzame koolhydraat te werken.

Om de proef op de som te nemen heeft ketogenic.com een klein onderzoek uitgevoerd. Hierbij is het effect van Isomalto-oligosacchharides vergeleken met Soluble Corn Fiber (SCF), een andere veelgebruikte vezel. Er is gekeken naar de insulinerespons, bloedsuikerrespons en de waterstof (Hydrogen) in de adem. Deze laatste is een indicator of de stof in de dikke of dunne darm verwerkt wordt. Onderstaand de resultaten.

Zoals je wellicht kunt zien levert IMO een flink hogere insuline- en bloedsuikerrespons dan SCF. Daarnaast geeft de lage waterstofmeting aan dat IMO’s (bijna) volledig verteerd worden in de dunne darm, SCF levert daarentegen wel een hoge waterstofmeting op. Isomalto-oligosacchharides lijken dus meer te reageren als een koolhydraat dan als een echte vezel.

Eet je koolhydraatarm? Let dan goed op de vezel die gebruikt wordt. Doordat het merendeel van Isomalto-oligosacchharides volledig verteerd wordt door het lichaam, ben je waarschijnlijk beter af om deze grotendeels te mijden. Het effect hiervan wisselt uiteraard per persoon.

Key takeaway

Isomalto-oligosaccharides zijn dus GEEN echt vezels, ook al staat dit vaak nog wel zo aangeduid op de verpakking. Let dus op bij het consumeren van deze producten. De een zal heftiger reageren dan de ander, maar het kan dus invloed hebben op je bloedsuikerspiegel en je ketose. Dit is dan ook de reden dat je producten met deze stof nooit in onze webshop terug zult vinden!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.