Exogene ketonnen supplement

Alles over exogene ketonen supplementen

Supplementen met exogene ketonen zijn de laatste tijd hot topic. Mede door het wielrennen waar dit wordt gebruikt om de prestaties te verbeteren is er een grote stijging te zien naar de interesse en de vraag in deze producten. Wat zijn het precies? Zijn er verschillen? Wat doen ze? In deze blog zetten we alles voor je op een rij!

Wat zijn exogene ketonen?

Zoals je wellicht weet komen er bij de afbraak van vetten ketonen vrij. De ketonen die je lichaam zelf maakt worden “Endogene ketonen” genoemd. De andere vorm “Exogene ketonen” worden buiten het lichaam gemaakt en zijn bijvoorbeeld als supplement verkrijgbaar. Deze zijn verkrijgbaar in twee varianten: vloeibare Esters en BHB-poeder.

Ketonen Esters

De meest sterke vorm van exogene ketonen zijn de esters. Deze bestaan uit bèta-hydroxybutaanzuur (BHB), Acetoacetaat (AcAc) of een combinatie van beide. Door de esterverbinding worden de ketonen gekoppeld aan butaandiool of glycerol.

Esters hebben als voordeel dat ze de meest sterke variant zijn, er kan namelijk een grotere dosis ketonen in verwerkt worden en dat zorgt voor een grotere stijging van het aantal ketonen in het bloed. De grootste nadelen zijn echter dat ze al snel 30-50 euro per dosis kosten en de smaak voor de meeste vrijwel niet te verwerken is, deze is namelijk onwijs bitter of zuur.

BHB-ketonen poeder

BHB-poeder is daarom eigenlijk de meest gangbare vorm van exogene ketonen. Deze kosten vaak maar een kwart van een ester en zijn nog steeds in staat om je ketose met zo’n 0.5 mmol – 1,5 mmol te doen stijgen.

Dit BHB-poeder bevat altijd het ketonenlichaam bèta-hydroxybutaanzuur (BHB). Hierbij wordt de BHB gebonden aan een (mineraal) zout om consumptie mogelijk te maken. Vaak zijn deze verbonden aan sodium, calcium, magnesium of kalium.

Verschil tussen exogene ketonen

Naast dat de eerder uitgelegde verschillen tussen de esters en het poeder, is er ook nog een ander belangrijk verschil. Ketonenlichamen zijn namelijk isomeren. Een isomeer is een verbinding die bestaat uit dezelfde atomen, maar in een andere volgorde. Dit kun je bijvoorbeeld vergelijken met je link- en rechterhant. Als je ze voor je uitsteekt hebben ze dezelfde vingers, maar ze zijn aan elkaar gespiegeld. Ondanks dat ze op atoomniveau dus niet veel verschillen, kan dit echter toch best wat uitmaken de efficiëntie van de ketonen.

Binnen de ketonen zijn er twee verschillende isomeren: D-BHB (ookwel R-BHB) en L-BHB (ookwel S-BHB). In een supplement vind je één van de twee of een mix van beide terug. Gaat het om een gelijke verdeling tussen D-BHB en L-BHB dan gaat het om een racemisch mengsel. Is er een ongelijke verdeling, dan is het een non-racemisch mengsel.

Het menselijk lichaam produceert echter vrijwel alleen D-BHB, omdat het deze efficiënt kan inzetten als energiebron. L-BHB wordt of eerst afgebroken en omgezet in andere ketonenlichamen óf verlaat het helemaal via de urine. Wanneer er een dosis D-BHB en een racemisch mengsel van D-BHB en L-BHB naast elkaar worden gelegd, heeft D-BHB bijna 2x zoveel impact op de mate van ketose! (1)

De beste keuze maak je dus met D-BHB ketonen. Deze zijn het best opneembaar en zullen daardoor de meeste potentiële voordelen van ketonen met zich meebrengen.

 

De voordelen van exogene ketonen

Exogene ketonen kunnen verschillende voordelen met zich meebrengen. Onderstaand zetten we de belangrijkste voor je op een rij!

1. Voorkomen van de keto-griep

Bij het starten van een ketogeen dieet ervaren sommige mensen de keto-griep. Deze griep ontstaat doordat je lichaam nog niet overgeschakeld is op de nieuwe energiebron. Daarnaast komt het ook wat mineralen tekort.

Door het supplementeren met exogene ketonen kun je dit proces wat versnellen. Je lichaam heeft een directe energiebron voor handen en krijgt bij het gebruik van BHB-poeder ook gelijk wat extra mineralen binnen. Bovendien geven de ketonen ook nog eens extra signalen naar je hersenen die impliceren dat het over moet stappen op ketonen. Bye-bye keto flu!

2. Verbeteren van sportprestaties

Er is onderzoek dat laat zien dat exogene ketonen sportprestaties positief kunnen beïnvloeden. Enerzijds ook logisch, want het is natuurlijk een energiebron. Onlangs kwam er bijvoorbeeld naar buiten dat wielrenners mogelijk 15% beter kunnen presteren. Maar ook ander onderzoek suggereert dit. Ook zou dit het herstel na de zware inspanning bespoedigen, mede doordat ketonen de afbraak van leucine (het meest anabole aminozuur) en spiermassa tegen kunnen gaan.

3. Versnellen van vetverlies

Ketonen hebben een positieve invloed op de hongerhormonen en het algemeen hongergevoel. Dit zou één van de redenen zijn waarom exogene ketonen kunnen bijdragen aan vetverlies. Een andere is dat je jouw lichaam voorziet van een nieuwe brandstof waar je lichaam aan went. Is je lichaam door de gesupplementeerde ketonen heen, dan is de kans groot dat het sneller vetten gaat afbreken om weer aan ketonen te kunnen komen. Voorwaarde is uiteraard wel dat je een ketogeen of koolhydraatarm eetpatroon volgt.

4. Verbeteren van cognitieve prestaties

Exogene ketonen worden vaak gelinkt aan verbeterde cognitieve prestaties en vaak is dit dan ook de eerste reden dat mensen ze gebruiken. De meer stabielere energiebron zorgt ervoor dat er altijd energie aanwezig is voor de hersenen om efficiënt te kunnen werken. Daarnaast wordt het ook gelinkt aan de behandeling van Alzheimer en hersenletsel.

5. Helpen je terug in ketose te krijgen

Ben je een keer je boekje te buiten gegaan en heb je wat te veel koolhydraten geconsumeerd? Geen paniek! Dit kan iedereen een keer gebeuren. Vervolg je weg met je normale keto-levensstijl. Kan het je niet snel genoeg gaan? Dan kunnen de exogene ketonen helpen om je net wat sneller terug in ketose te krijgen.

Mogelijke andere voordelen

Het gebruik van exogene ketonen wordt ook gelinkt aan een hoop andere mogelijke voordelen en toepassingen. Zo wordt er steeds meer ondezoek gedaan naar het inzetten van exogene ketonen bij verschillende aandoeningen. Hierbij kun je denken aan gebieden als kanker, alzheimer, parkinson, epilepsie en nog vele meer. Er zijn tot nu toe veelbelovende uitkomsten, maar meer onderzoek is nodig voor hier daadwerkelijk iets van hard kan worden gemaakt. Ga daarom nooit zelf op eigen houtje aan de slag om een ketogeen dieet of exogene ketonen in te zetten als geneesmiddel. Overleg dit altijd met jouw (behandelend) arts!

 

De nadelen van exogene ketonen

Exogene ketonen hebben dus behoorlijk wat voordelen, maar kleven er ook nadelen aan? Ook de nadelen zetten we voor je op een rij.

1. Kostbaar

Ketonen zijn helaas behoorlijk prijzig om te ontwikkelen en dit is dan ook vaak terug te zien in de consumentenprijs. Met name esters kunnen prijzig zijn, deze kosten je al snel zo’n 30-50 euro per portie! BHB-poeders kosten in verhouding een stuk minder en kosten vaak een kwart van de prijs. 

2. Smaak

De smaak van de ketonen worden niet altijd door iedereen als prettig ervaren. Dit gaat met name over esters. Deze wordt qua smaak vaak vergeleken met kerosine, dat drink je dus liever niet. BHB-zouten zijn vaak wel een stuk aangenamer en komen tegenwoordig in allerlei smaken. Maar, ook hiervan laat je de pure vorm waarschijnlijk liever achterwege;)

3. Het kan het afvallen ook afremmen

Waar exogene het afvallen een klein zetje kunnen geven, kunnen ze ook juist het afvallen remmen! Blijf je bijvoorbeeld supplementeren met ketonen, dan voorzie je jouw lichaam iedere keer van energie. Energie die dus niet uit opgeslagen vetten komt. Wil je graag afvallen, gebruik ze dan alleen bij de start van een ketogeen dieet óf mogelijk als zetje als je op een plateau zit. Zet ze strategisch in en probeer zoveel mogelijk van je eigen vetten te verbranden!

4. Maag- en darmklachten

Voor sommige mensen kan het starten met exogene ketonen leiden tot maag-en darmklachten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan wat buikpijn of diarree. Heb jij hier last van? Bouw dan de dosis langzaam op en geef je lichaam de tijd hieraan te wennen.

5. Veel onduidelijkheid

Niet volledig een nadeel, maar er moet nog veel onderzoek worden gedaan over de mogelijke applicaties van exogene ketonen/ Er is onwijs veel potentie, maar dit moet uiteraard met nog meer studies bewezen worden voor het hardop kan worden gezegd. Zo kunnen ketonen aan de ene kant kan het bijvoorbeeld bijdragen aan vetverlies, maar er valt ook wat van te zeggen dat dit het tegen kan werken. De toekomst zal het uitwijzen.

Moet ik ketogeen eten?

Wij raden aan om exogene ketonen altijd te combineren met een ketogeen of koolhydraatarm dieet. Hierdoor is je lichaam gewend aan het gebruiken van ketonen en zal het hier efficiënter mee omgaan. Exogene ketonen zijn geen vervanging van een goed geformuleerd ketogeen dieet.

Eventuele uitzonderingen hierop kunnen zijn: het gebruik bij topprestaties zoals wielrenners in de Tour de France, het (deels) kunnen ervaren hoe ketose is voor het starten van het dieet of het optimaliseren van koolhydraatarm eten (25-50 gram koolhydraten per dag).

Moet ik exogene ketonen gebruiken tijdens een ketogeen dieet?

Exogene ketonen zijn natuurlijk niet verplicht! Een goedgeformuleerd ketogeen dieet op basis van wholefoods zal je al veel van de voordelen van ketose laten ervaren. Wil je graag jouw keto journey een boost geven, dingen optimaliseren of kijken of het je van een plateau af helpt?  Dan zouden exogene ketonen hier zomaar bij kunnen helpen!

Welke exogene ketonen kies ik?

Keto Esters hebben de meeste impact op je ketose, deze worden bijvoorbeeld vaak ingezet door topatleten. Denk bijvoorbeeld aan wielrenners bij de Tour de France. Voor het merendeel is dit echter niet nodig en volstaat BHB-poeder. Deze zijn daarnaast ook een stuk fijner in gebruik én relatief gezien voordeliger voor je portemonnee. Let er daarbij wel op dat de juiste isomeer wordt gebruikt: D-BHB (ookwel R-BHB).

Waar koop ik exogene ketonen?

Naar aanleiding van het goedkeuringsproces van Exogene Ketonen door Novel Foods in Europa is de verkoop van Exogene Ketonen tijdelijk opgeschort. Wij hopen je hier in de nabije toekomst weer verder mee te kunnen helpen!

Exogene ketonen en wielrennen

Een van de redenen dat exogene ketonen zo aan populariteit winnen, is het feit dat afgelopen jaar de ketonen veelvuldig in het nieuws kwamen. Dit kwam doordat diverse deelnemende teams aan de Tour de France bekend maakte dat zij experimenteerde met deze ketonen.

Veel teams gebruikte het en het was onderwerp van gesprek onder het peloton. Dit nam een vlucht toen VRT een onderzoek publiceerde dat aantoonde dat wielrenners 15% beter kunnen presteren door het gebruik van exogene ketonen. En dat is op zo’n niveau natuurlijk behoorlijk interessant!

Ondanks dat er nog niet veel bekend is gemaakt door de teams, mede doordat ze natuurlijk concurrenten voor willen blijven, zijn er toch een paar dingen genoemd zijn of aangenomen kunnen worden. Zo wordt er waarschijnlijk gebruik gemaakt van de esters, dit doordat verschillende renners aangaven dat de smaak onwijs smerig was. Dit is natuurlijk ook de meest krachtige variant én bij degelijke topprestaties is er uiteraard meer geld hiervoor beschikbaar.

Vermoedelijk volgen zij geen ketogeen dieet, maar proberen ze zowel wat voordelen van glucose als ketonen te combineren. Een wielrenner is natuurlijk niet helemaal te vergelijken met de gemiddelde doorsnee mens, zo verbranden zij op een dag duizenden calorieën extra door de zware intensiteit. Mogelijk dat ze daardoor alsnog door hun glucosevoorraad heen branden. Een soort van targeted keto.

Mogelijk dat ze hierdoor tijdens de rit langzaam in ketose raken, afhankelijk van wat ze nog meer consumeren. De exogene ketonen zouden vervolgens als snel energiemiddel ingezet kunnen worden om tijdens de laatste kilometers alles uit de kast te kunnen halen. Heel interessant, maar meer onderzoek moet dit uiteraard nog ondersteunen.

Heb jij ervaring met exogene ketonen? Laat het weten in de comments!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.