Coronakilo's en kerstkilo's: tijd om af te vallen met keto

Coronakilo’s én kerstkilo’s: Help!

­Zat je eerst alleen nog met de corona-kilo’s, komen daar de kilo’s van de feestdagen ook nog eens bovenop! Het zit allemaal niet mee dit jaar. Maar gelukkig komen er met de jaarwisseling ook altijd goede voornemens. Stipt op nummer een staat toch altijd weer het verliezen van die overbodige kilo’s. Wij zouden niet hét keto-platform zijn als we jou niet meenemen in de ondersteuning die een ketogeen dieet hierbij kan bieden!

Wat is een ketogeen dieet?

Ben je nog niet bekend met een ketogeen dieet? Dan volgt hier een kleine spoedcursus Keto. Een ketogeen dieet wordt gekenmerkt door de afwezigheid van koolhydraten. Vaak wordt hiervoor een grens aangehouden van zo’n 5% van je caloriebehoefte uit koolhydraten, dit komt neer op zo’n 20-30 gram koolhydraten per dag. Dit wordt aangevuld met zo’n 20-25% eiwitten voor de goede werking van vele processen in je lichaam en de ondersteuning van een goede spierwerking. De rest bestaat uit vetten, die worden gebruikt als energie.

Doordat je zo weinig koolhydraten eet, gaat je lichaam namelijk op zoek naar een andere energiebron en stuit het daarbij op vetten. Wanneer het lichaam deze vervolgens afbreekt voor energie, komen er ketonen vrij. Deze kan je lichaam vervolgens weer als energiebron gebruiken. En je raad nu vast inmiddels ook waar de naam vandaan komt?

Waarom is een ketogeen dieet zo efficiënt voor het afvallen?

Er zijn verschillende redenen waarom een ketogeen dieet extra efficiënt werkt voor het afvallen. Onderstaand zetten we de belangrijkste voor je op een rij.

  1. Door de afwezigheid van koolhydraten, schakelt je lichaam over op vetverbranding. Vetten worden dus automatisch je nieuwe energiebron, een energiebron dat je lichaam steeds efficiënter gaat gebruiken. Zo zal het steeds beter vetten gaan verbranden. En dat geld uiteraard voor zowel vetten uit je voeding, als vetten uit de opslag in je lichaam!
  2. Een ander voordeel dat mensen vaak ervaren bij het volgen van een ketogeen dieet, is de boost van energie die ze erdoor krijgen. Niet langer meer die vervelende suikerdipjes, maar een continue bron van energie. Zelfs de meest afgetrainde atleet heeft nog duizenden calorieën als vetten opgeslagen, klaar voor gebruik!
  3. Wat traditioneel afvallen zo lastig maakt, is het continu beperken van je calorieën. Dit veroorzaakt namelijk honger, iets dat natuurlijk verre van handig is! Een ketogeen dieet helpt je om je honger weer de baas te worden. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabieler, ben je altijd voorzien van energie en helpen je hormonen de honger te onderdrukken.

Waar moet ik op letten bij een ketogeen dieet?

Klinkt goed! Maar hoe pak ik het dan aan? Om je kort en bondig op gang te helpen, zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij. Zo kun je gelijk aan de slag en geef je een vervolg aan die goede voornemens!

1. Zorg dat je in ketose bent

De belangrijkste kracht van een ketogeen dieet is uiteraard het in ketose komen. Ketose betekent simpelweg dat je lichaam werkt op vetten en ketonen. Om in ketose, oftewel vetverbranding, te komen is het belangrijk om het aantal koolhydraten dat je dagelijks eet te beperken. Je kunt er voor kiezen om dit bijvoorbeeld bij te houden in een app als MyFitnessPal, hierbij wordt vaak een grens aangehouden van zo’n 20-30 gram koolhydraten. Ben je minder actief of heb je meer te verliezen, dan zit je waarschijnlijk korter bij de 20. Ben je juist weer heel actief en heb je minder te verliezen, dan kom je wellicht weg met 30 gram koolhydraten per dag! Dit wisselt daarom duidelijk per individu.Ben je niet zo van het bijhouden? Dan is een handige richtlijn om alleen producten te consumeren die maximaal 5 gram koolhydraten per 100 gram product bevatten. Zo vallen bijvoorbeeld aardappels met 19 gram koolhydraten per 100 gram af, maar is bloemkool met 3 gram per 100 gram weer heel geschikt! Dit vind je uiteraard vrijwel altijd terug op de labels, maar ook op bijvoorbeeld de website van NEVO-RIVM.

2. Eet zoveel mogelijk natuurlijke producten

Een belangrijke kracht van een ketogeen dieet is dat je automatisch ook minder verpakte producten gaat eten, omdat deze vaak onnodig veel koolhydraten bevatten. Een belangrijke tip om het maximale uit je dieet te halen is om zoveel mogelijk paleo-stijl te eten. Dit wil simpelweg zeggen dat je zoveel mogelijk onverpakte en onverwerkte producten eet. Zo krijg je automatisch minder slechte stoffen binnen en juist een hele hoop goede!

3. Zorg voor voldoende eiwitten

Waar je de koolhydraten beperkt, probeer je van eiwitten weer juist een minimumaantal te halen. Eiwitten zijn namelijk verantwoordelijk voor een hoop belangrijke taken in je lichaam, waaronder je spierwerking! Een richtlijn hierin is zo’n 1,2 tot 2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Hierbij kijk je ook weer naar jouw mate van activiteit en spieren. Sport je fanatiek en ben je erg actief in je dagelijks leven? Dan zit je eerder in het spectrum van 1,5 – 2 gram. Ben je minder actief? Zit dan meer richting de 1,2-1,5. Let dus op: Dit aantal probeer je dus minimaal te halen! Overdrijf het daarentegen ook weer niet, al ben ik van mening dat je beter teveel, dan te weinig eiwitten kan eten!?

4. Wees niet bang voor vetten

De rest van de calorieën die je eet komen uit vetten. Deze heb je ook nodig, want ze zijn natuurlijk je nieuwe energiebron! Hierbij laat je met name je verzadiging de hoeveelheid bepalen! Merk je dat je nog wat trek hebt of wat meer energie kan gebruiken, consumeer dan simpelweg wat meer vetten. Hou je dit graag bij? Dan komen je vetten vaak uit tussen de 65-75% van je dagelijkse calorieën. Het kan in het begin even wennen zijn, maar wees vooral niet bang voor vetten!

Meer leren over een ketogeen dieet? Vanuit onze bibliotheek vind je alles over keto!

Lekker eten

Een ander leuk voordeel dat mensen vaak niet zien, is dat je bij een ketogeen dieet júist lekker kunt eten! Waar je normaal zo voorzichtig bent met het gebruik van oliën en boters tijdens de bereiding van je eten, is dat opeens geen belemmering meer. Daarnaast kun je ook prima wat snacken van kaasjes, wat noten of een lekker stukje worst! Benieuwd naar wat je zoal kunt eten? Of op zoek naar meer inspiratie? Op onze website vind je een berg aan recepten die gewoon gratis voor je beschikbaar zijn!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.