Carnivoor keto

Carnivoor ketogeen

Voor sommige klinkt het als een droom: Opstaan met een rib-eye en naar bed met een buik vol T-Bone steak! Voor de ander is het de ergste nachtmerrie. Een carnivoor dieet wint sterk aan populariteit, maar wat is het precies? Mis je niet veel vitamines? Wat kun je wel en niet eten? En is het ketogeen? Je leest het in deze blog!

Wat is carnivoor?

Zoals je waarschijnlijk al wel kunt raden draait het bij een carnivoor dieet voornamelijk om het consumeren van dierlijke producten. Het ligt redelijk kort bij een ketogeen dieet. Doordat je namelijk alle koolhydraten schrapt, raakt je lichaam in ketose. Veel mensen geven bij het volgen van een carnivoor dieet dan ook gelijke voordelen aan als bij een ketogeen dieet. Denk bijvoorbeeld aan snel gewichtsverlies en betere cognitieve prestaties.

Waarom carnivoor?

Een reden voor veel mensen om carnivoor te gaan is het uitschakelen van alle overbodige prikkels die je uit voedingsmiddelen kunt binnenkrijgen. Een carnivoor dieet is zo recht door zee als maar zijn kan. Het is heel duidelijk wat je wel en niet kunt eten, maar zorgt er bovenal ook voor dat je geen producten binnenkrijgt die bijvoorbeeld voor irritaties kunnen zorgen. Zo hebben veel mensen (kleine) intoleranties of allergieën voor bepaalde voedingsmiddelen die je door het volgen van een carnivoor dieet vermijd.

Carnivoor als eliminatie-dieet

Ook is het een hele goede tool om jouw intoleranties te achterhalen. Als je het op deze manier toepast, noemen ze het ook wel een eliminatie-dieet. Doordat je heel veel prikkels vanuit verschillende voedingsmiddelen uitsluit en je lichaam laat wennen aan enkel dierlijke producten, kom je in een soort van neutrale stand terecht. Na zo’n 2-3 weken begin je met het stuk voor stuk herintroduceren van voedingsmiddelen. Eet je op die dag bijvoorbeeld wat griekse yoghurt naast je vlees en krijg je hierna vrijwel gelijk wat buikpijn of een opgezette buik? Dan is de kans aanwezig dat je wellicht niet zo goed reageert op lactose! Zo kun je zelf experimenteren met het achterhalen van jouw allergieën en intoleranties.

Versterken ketogeen dieet

Ook volgen sommigen het dieet omdat een ketogeen dieet hen niet voldoende kon bieden m.b.t. bijvoorbeeld gewichtsverlies of de ondersteuning bij behandeling van bepaalde klachten. Een carnivoor dieet zou hier niet een zetje extra in kunnen geven. Helaas is er echter nog vrijwel geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Wat kun je wel en niet eten?

Uiteraard maak je de meest veilige keuzes met alle verschillende vlees en vissoorten. Overige producten die van dierlijke afkomst zijn zoals eieren, bottenbouillon en zuivel worden alleen aangeraden als je er goed tegen kunt. Om je eten te bereiden kies je bijvoorbeeld weer voor boter, ghee of reuzel.

Doorgaans wordt aangeraden om alle andere producten te schrappen en bijvoorbeeld ook alleen water te drinken. Sommige zijn hier iets soepeler in en drinken bijvoorbeeld wel hun (bulletproof)koffie in de morgen. Echter blijft wel: hoe meer carnivoor je eet, hoe efficiënter het zal werken.

Carnivoor vs traditioneel ketogeen

Een carnivoor dieet is eigenlijk een stroming binnen een ketogeen dieet. De kans is namelijk groot dat je bij een carnivoor dieet in ketose bent door de volledige afwezigheid van koolhydraten. Waar je bij een traditioneel ketogeen dieet dagelijks maximaal zo’n 20-35 gram koolhydraten eet, zit je bij een carnivoor dieet (met goede bronnen van vlees) vrijwel aan de 0 gram koolhydraten!

Naast dat je uiteraard geen groentes en andere producten eet, veranderd vaak ook de verhouding van vetten – eiwitten iets. Doorgaans krijg je iets minder vetten binnen en juist meer eiwitten. Dit zal voor de meeste mensen geen probleem leveren om in ketose te blijven. Mocht je dit wel ervaren en is ketose echt een doel, denk bijvoorbeeld aan de therapeutische werking van ketonen, dan kun je ervoor kiezen om wat extra vetten toe te voegen.

Mis je dan niet veel voedingsstoffen?

Nee! Ten minste, niet als je het goed doet. Alle vitaminen die er zijn, zijn namelijk terug te vinden in vlees. Veel dieren die de mens eet, eten namelijk ook planten. Dit zorgt ervoor dat zij ook die vitaminen binnenkrijgen en opslaan. Zo hoef jij ze ook niet nog eens te verteren, dat is al voor je gedaan! Belangrijk is wel dat je veel varieert in de soorten vlees/vis/eieren die je consumeert en dat je kies voor de beste kwaliteit. Zo ben je vele malen beter af met grasgevoerd vlees! Eet je alleen maar hamburgers en bacon dan kom je er waarschijnlijk slecht vanaf…

De gouden tip is het consumeren van orgaanvlees, zoals bijvoorbeeld lever. Dit vlees is onwijs rijk aan vitaminen en verslaat hier op vele gebieden de traditionele groenten mee. Ook als je een normaal ketogeen dieet volgt is het consumeren van orgaanvlees sterk aan te raden! Dit zal niet voor iedereen even aantrekkelijk lijken, maar er zijn tips om dit makkelijker te maken. Later deze week volgt een recept voor baconburgers met lever er doorheen!

Kan je lichaam dan helemaal zonder koolhydraten?

Ja dat kan het! In basis bestaan er alleen essentiële aminozuren(eiwitten) en essentiële vetten. Essentiële koolhydraten niet. Dit komt doordat je lichaam zelf in staat is om de koolhydraten die het nodig heeft, te maken van bijvoorbeeld eiwitten en vetten die je eet. Dit proces heet gluconeogenese en lees je hier meer over.

Is een carnivoor dieet voor iedereen?

Nee zeker niet! Is het voor jou rendabel, dan biedt het veel duidelijkheid in wat je wel en niet mag en schakelt het ook eventuele verkeerde prikkels uit. Echter is voor sommige mensen een ketogeen dieet al een hele stap, daar gaat een carnivoor dieet nog een stapje verder. Persoonlijk zie ik wel potentiële applicaties, maar er is helaas nog te weinig onderzoek gedaan om hier een advies naar te kunnen doen. De paar wetenschappers die hier uitspraak over hebben gedaan zijn ook erg verdeeld, de een heel positief, de ander faliekant tegen. En dan laten we de morele factoren nog achterwege. Start je dus met een carnivoor dieet? Dan is dit uiteraard volledig op eigen risico, een overleg met je (huis)arts is altijd aan te raden!

Persoonlijke ervaring

Omdat ik zelf toch al regelmatig een carnivoor maaltijd consumeerde, besloot ik onlangs full carnivoor te gaan en te kijken wat het me zou brengen. Mede doordat ik zelf ervaar dat ik vermoedelijk wat kleine intoleranties heb, wilde ik dit in gaan zetten als eliminatie dieet.

Helaas was mijn experiment van korte duur, doordat ik simpelweg merkte dat het voor mij niet de juiste periode was om dit te testen. In de zomer kies ik er toch iets te makkelijk voor om te genieten van al het lekkere eten of een lekker hapje/drankje op het terras, desalniettemin merkte ik wel dat mijn lichaam een heel stuk rustiger was!

Ik was minder opgeblazen en had een stuk minder buikpijn dan ik voorheen had. Wel was mijn lichaam nog erg zoekende naar bijvoorbeeld vezels. Energie had ik genoeg en ook voelde ik mij top! Mede door het integreren van verschillende vis/vleessoorten en orgaanvlees had ik niet het gevoel dat ik veel miste aan voedingsstoffen. Ik heb voor ogen om later in het jaar een nieuwe poging te wagen en dan zo’n 3-4 weken door te trekken voor ik weer voedingsmiddelen ga introduceren. Wordt vervolgd…

Heb jij zelf ervaring met een carnivoor keto dieet? Laat het weten in de comments onder deze blog!

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met een keto dieet en dat leverder mij direct onwijs veel voordelen op. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.