Autofagie vasten ketogeen dieet

Wat is Autofagie?

Wellicht heb je het al wel eens voorbij zien komen: het woordje Autofagie. Dit wordt vaak gebruikt door mensen die vasten, want hier is het namelijk een van de voordelen van! Maar wat is Autofagie eigenlijk? En hoe bereik je het?

Wat is autofagie?

Autofagie is een tool van het lichaam om oude beschadigde cellen op te ruimen en zo plaats te maken voor nieuwe gezonde cellen. Autofagie treedt op als voedsel in het lichaam schaars is, wat vaak dus volgt na een periode van vasten. Letterlijk staat het voor ‘zelf eten’, vrij vertaald weer naar ‘jezelf eten’. Want, dit doet je lichaam ongeveer ook!

Je kunt autofagie zien als een soort recycle-systeem. Je lichaam maakt een membraan aan dat de beschadigde cellen omsluit en deze vervolgens gaat afbreken. Hierbij hergebruikt het beschikbare deeltjes en zet het de overige deeltjes om in energie. (1)

Wat zijn de voordelen van autofagie?

Hoewel het slecht zal klinken dat je lichaam zichzelf gaat ‘opeten’, zijn er juist veel positieve voordelen. Onderstaand zetten we de belangrijkste op een rijtje.

Tegengaan veroudering

Doordat je lichaam oude en beschadigde cellen gaat afbreken, zal het deze daarnaast ook vervangen voor nieuwe cellen. Simpelweg betekent dit dus dat het veroudering tegen kan gaan! Dit gebeurt niet alleen door het vervangen van de oude cellen, het kan zelfs bijdragen aan een langere levensduur! (2)

Mogelijke behandeling van ziektes

Autofagie wordt ook steeds meer gelinkt aan de behandeling van diverse ziektes. Zo zou het in staat zijn om bij te dragen in de behandeling van Neurodegeneratieve aandoening als Parkinson, Alzheimer en de Ziekte van Huntington. (3Hoewel er nog veel onderzoek nodig is, wordt het ook steeds vaker gelinkt aan de behandeling van kanker. (4)

Tal van andere voordelen

Naast de twee grote voordelen bovenstaand zijn er ook tal van mogelijke voordelen. Zo wordt het bijvoorbeeld ook gelinkt aan het positief beïnvloeden van afvallen, insuline resistentie, infecties, ontstekingen, cholesterol en een betere huid. (5) (6)

Na hoeveel uur treedt autofagie in werking?

Hoewel autofagie altijd wel op een laag pitje draait op de achtergrond, wordt het met name geactiveerd wanneer het lichaam door haar voorraad voedingsstoffen heen is. Dit betekent dan ook dat het aantal uren waarna autofagie écht voor je gaat werken, wisselt per persoon. Helaas is autofagie ook bijzonder lastig om zichtbaar te meten, waardoor er nog maar beperkt onderzoek is.

Er is onderzoek dat suggereert dat de grens ergens tussen de 24-48 uur ligt. (7) Een specialist op het gebied van vasten is Dr Jason Fung, ook hij heeft het over een grens van zo’n 24-48 uur. (8) Er zijn ook nog diverse anderen die ergens in deze range zitten en een enkeling die lager zit. Helaas is de wetenschappelijke ondersteuning hierin schaars.

Vaak wordt er in de modellen tot nu toe echter niet uitgegaan van een ketogeen dieet als basis. Waar het lichaam bij een normaal westers dieet eerst door de glucosevoorraden heen moet geraken voor het in ketose komt, is het dat bij een ketogeen dieet natuurlijk al. De kans is daardoor groot dat de grens voor autofagie tijdens een ketogeen dieet veel sneller te bereiken is! Hoeveel sneller wisselt uiteraard per persoon, maar de kans is groot dat je aan de onderkant van die 24-48 uur zit

Een ketogeen dieet en autofagie

Naast dat vasten een belangrijke trigger is voor autofagie, lijkt een ketogeen dieet op zichzelf ook al een trigger. Het imiteert een staat van vasten doordat het lichaam in ketose raakt, wat genoeg lijkt te zijn om autofagie te starten. (9) Zeker als je het gebruikt om af te vallen, dan ruim je natuurlijk al oude vetcellen op!

Een ketogeen dieet lijkt in ieder geval in een positieve relatie te staan tot vasten en autofagie. Waar de grens ligt, wisselt per persoon. Wil je de voordelen van autofagie ervaren? Begin dan voorzichtig met vasten en bouw het langzaam op. Kijk wat voor jou werkt en waar je jezelf goed bij voelt. Wil je het nog wat kracht bij zetten? Combineer het dan met sporten, want dat heeft ook positieve invloed op het activeren van autofagie! (10)

Antonie Bartels

Antonie Bartels

Oprichter KetoFit

Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.