Exogene ketonen

Exogene ketonen

Naast dat je het aantal ketonen in je bloed kunt verhogen door je voeding aan te passen, is het ook mogelijk door te supplementeren met Exogene ketonen. Exogene houdt in dat deze ketonen buiten het lichaam worden gemaakt. Ze worden vaak ingezet voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost.

Wat zijn exogene ketonen?

Deze exogene ketonen komen voor in twee vormen: poeder en vloeibaar. De poedervorm bestaat altijd altijd uit bèta-hydroxybutaanzuur (BHB) ketonen gebonden aan een zout. In deze eerste variant worden de ketonen aan zouten gekoppeld om deze tot je te kunnen nemen. Hierbij kun je denken aan sodium, calcium, magnesium of kalium. Het voordeel is dat ze vele malen goedkoper zijn dan de esters en snel voor energie zorgen, het nadeel is alleen dat de zouten op de maag en darmen kunnen slaan bij sommige mensen.

Keto-esters zijn een zoutvrije vloeibare variant. Deze kan bestaan uit bèta-hydroxybutaanzuur (BHB) of Acetoacetaat (AcAc) en komt voor in monoester (één), diester (twee), or triester (drie). Via een ester verbinding worden deze gekoppeld aan butaandiool of glycerol. Een ester werkt doorgaans vele malen sterker voor een stijging van het aantal ketonen in het bloed dan de poedervorm. De smaak daarentegen is heel bitter en wordt door de meeste mensen niet als prettig ervaren.

Wat zijn de voordelen?

Exogene ketonen worden doorgaans vaak ingezet voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost. Onderstaand lichten we de belangrijkste voordelen voor je uit.

1. Voorkomen van de keto-griep

Sommige mensen ervaren tijdens de overstap naar een ketogeen dieet best wat problemen, de zogenaamde keto-griep. Deze ontstaat doordat je lichaam geen koolhydraten meer krijgt en nog niets is overgestapt op vetverbranding. Exogene ketonen zijn een snelle bron van energie die je lichaam kent en sneller kan gebruiken. Hierdoor overbrug je namelijk de periode van weinig energie en kan je lichaam blijven functioneren naar behoren.

2. Verbeterde sportprestaties

Tijdens het sporten brandt je lichaam door verschillende vormen van energie heen. Als het echter eenmaal door de glycogeenvoorraad heen is, dan zal het over moeten schakelen op vetverbranding. Doordat je naast het sporten ook nog vet aan het omzetten bent in energie, is dit best wel een energievretend proces. Hiervoor heeft je lichaam veel energie, maar vooral ook zuurstof nodig. Door te supplementeren met met exogene ketonen, kan je lichaam direct aan de slag en gaat dit efficienter om met de zuurstof die beschikbaar is.

3. Sneller vetverlies

Doorgaans betekent het dat als je ketonenlevels hoger zijn, dat je meer vetten (hebt) verbrand. Door te supplementeren met ketonen verhoog je het aantal ketonen met een externe factor, maar creëer je bij je lichaam wel het seintje dat het op ketonen gaat werken. Als deze voorraad eenmaal opgebrand is, gaat je lichaam op zoek naar meer ketonen en moet het dus aan de slag met vetverbranding.

4. Verbeterde cognitieve prestaties

De hersenen zijn dagelijks verantwoord voor ongeveer een kwart van je energieconsumptie. Om deze reden is het ook belangrijk om deze te voorzien van een goede energiebron. Koolhydraten zijn niet altijd een stabiele factor, dit merk je bijvoorbeeld aan de crash in energie na een flinke koolhydraatmaaltijd. Je ligt dan vaak toch liever plat op de bank. Exogene ketonen kunnen deze snelle bron van energie zijn die jou voorzien van de boost die je nodig hebt. Hiermee bereik je de beste resultaten op een lege maag!

5. Om je terug in ketose te krijgen

Niemand kan 100% van de tijd in ketose zijn. En laten we eerlijk zijn, iedereen wil altijd wel een keertje genieten van wat koolhydraten of suikers. Er is geen reden om gelijk in de stress te schieten, je lichaam komt vanzelf weer in ketose als je weer een goed voedingspatroon oppakt. Je kunt dit proces echter versnellen met Exogene ketonen. Doordat je lichaam gelijk weer ketonen in het bloed heeft, gaat het hier gelijk weer mee aan de slag en raak je dus sneller terug in ketose. Belangrijk hierbij is dat je dan wel stopt met het eten van koolhydraten. Exogene ketonen werken als ondersteuning, niet als vervanger van een goed dieet!

Conclusie

Deze exogene ketonen zijn niet bedoeld als vervanger van een goed geformuleerd ketogeen dieet, maar kunnen wel prestaties verbeteren. Vaak is de werking het sterkst op een lege maag, vooral voor de verbeterde cognitieve prestaties. Het is uiteraard geen wondermiddel waarbij je spontaan kilo’s gaat verbranden, maar het kan je zeker ondersteunen. Ben je geïnteresseerd om ze te gebruiken? Kies dan eerst voor een BHB-ketonen verbinding gekoppeld aan zout, dit doet je portemonnee veel goeds!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.