Exogene ketonen

Exogene ketonen

Naast dat je het aantal ketonen in je bloed kunt verhogen door je voeding aan te passen, kun je dit ook doen door het supplementeren met Exogene ketonen. Wanneer je lichaam vetten verbrandt, komen hierbij ketonen vrij. Dit zijn Endogene Ketonen. Exogene ketonen zijn op haar beurt weer ketonen die buiten het lichaam worden gemaakt. Deze kunnen worden gebruikt om jouw keto dieet een boost te geven en dingen te optimaliseren. Ze worden vaak ingezet voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost.

Wat zijn exogene ketonen?

Deze exogene ketonen komen voor in twee vormen: poeder en vloeibaar. De meest krachtige vorm zijn de Ketonen Esters, dit is de bloeibare vorm. Keto-esters zijn een zoutvrije vloeibare variant. Deze bestaan uit bèta-hydroxybutaanzuur (BHB) en/of Acetoacetaat (AcAc) en komen voor in een mono-ester (één), di-ester (twee) of tri-ester (drie). Via een ester verbinding worden deze gekoppeld aan butaandiool of glycerol. Deze zorgt voor een sterke stijging van het aantal ketonen in het bloed, maar het nadeel is dat deze vrijwel niet te consumeren is. De smaakt wordt vaak vergeleken met kerosine en bijzonder bitter. De prijzen hiervan kunnen makkelijk oplopen tot zo’n 30 tot 50 euro per serving!

De meeste exogene ketonen op de markt zijn daarom de poedervorm. Deze kosten vaak maar een kwart van de esters en komen daarentegen vaak in heerlijke smaken. Bij de poedervorm gaat het vrijwel altijd om bèta-hydroxybutaanzuur (BHB) ketonen gebonden aan een mineraalzout. Hierbij kun je denken aan sodium, calcium, magnesium of kalium. Deze verbinding is nodig om het tot poedervorm te kunnen maken, waardoor het mogelijk is om het als supplement te gebruiken.

 

Zijn er verschillen in BHB-zouten?

Onder de exogene BHB ketonen zit echter nog best wat verschil. Dit gaat met name om de isomeren die gebruikt worden. Je kunt dit het best vergelijken met bijvoorbeeld je handen. Je hebt een Rechterhand en een Linkerhand. Steek ze maar eens recht voor je uit: ze lijken veel op elkaar, maar ze zijn niet identiek. Ze zijn namelijk een spiegelbeeld van elkaar. Bij ketonen is dit ook het geval.

Zo heb je L-BHB (ookwel S-BHB) en R-BHB (ookwel D-BHB). Deze bevatten dus precies dezelfde moleculen, maar in een andere volgorde. Je lichaam zelf maakt voor zo’n 98% het R-BHB (D-BHB) ketonenlichaam en slechts een klein deel L-BHB. Wanneer het gaat om een supplementen gaat dit vaak om een racemisch (racemic) of een non-racemisch mengsel. Racemisch staat in dit geval voor een gelijke verdeling van L-BHB en R-BHB ketonen. Non-racemisch voor een ongelijke verdeling. Hoewel een balans goed klinkt, is het vaak efficiënter om een non-racemische verdeling te hebben! Je lichaam is zelf het meest efficiënt in het gebruik van het R-BHB, waardoor je eigenlijk voornamelijk deze binnen wilt krijgen.

 

Wat zijn de voordelen van Exogene ketonen?

Er zijn veel mogelijke potentiële voordelen van Exogene ketonen, maar er moet nog veel onderzoek gedaan worden om alle statements 100% hard te maken. Inmiddels zijn er wel al ruim 800 studies uitgevoerd, waarin de eerste resultaten veelbelovend zijn! Vaak worden exogene ketonen ingezet voor voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost. Onderstaand lichten we de belangrijkste voordelen voor je uit.

1. Voorkomen van de keto-griep

Sommige mensen ervaren tijdens de overstap naar een ketogeen dieet best wat problemen, de zogenaamde keto-griep. Deze ontstaat doordat je lichaam geen koolhydraten meer krijgt en nog niet is overgestapt op vetverbranding. Exogene kunnen dit proces versnellen door het direct bieden van energie. Daarnaast helpen ze ook om je lichaam te laten wennen aan deze nieuwe energiebron, waardoor het sneller overschakelt op vetverbranding. Hierin zijn tal van anekdotische verhalen, maar wetenschappelijk onderzoek hiernaar is nog nooit gedaan.

2. Verbeterde sportprestaties

Hierbij zijn er eigenlijk twee doelgroepen. Enerzijds de sporters in de keto-groep, anderzijds de topsporters die exogene ketonen inzetten als supplement tijdens een koolhydratendieet. Wanneer je lichaam op ketonen werkt, kunnen exogene ketonen dus direct energie bieden. Het nemen van de juiste Exogene ketonen kan ervoor zorgen dat je het proces van vetten afbreken dus overslaat. Deze kunnen na consumptie direct ingezet worden als energie, waardoor het jou kan ondersteunen bij jouw sportprestatie.

De laatste tijd winnen exogene ketonen echter ook aan populariteit onder met name duursporters, zoals wielrenners. Afgelopen zomer kwam er veelvuldig in het nieuws dat tijdens de Tour de France wielrenners massaal naar exogene ketonen grepen. (2) Dit als gevolg van een studie die liet zien dat een ketonensupplement mogelijk de prestaties kan verbeteren met zo’n 15%. (3) Zo zouden ze bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om het trainingsvolume te vergroten of net voor de eindsprint voor extra energie. Met name voor duursporters lijkt er veel potentie te liggen.

3. Sneller vetverlies

Het versnellen van vetverlies door gebruik van exogene ketonen is een controversieel onderwerp. De ene partij is voor, de ander is tegen. Voor beide is best wat te zeggen!

Bij het supplementeren met exogene ketonen neem je in principe een directe bron van energie tot je. Hierdoor hoeft je lichaam even geen vetten te verbranden om ketonen te maken. Dit zou dus betekenen dat je op dat moment de afbraak van vetten onderbreekt.

Maar, er zijn dus ook positieve aspecten van het gebruik van ketonen voor afvallen. Een hele belangrijke hiervan is het onderdrukken van honger. Ketonen staan erom bekend om honger te onderdrukken door het positief beïnvloeden van hongerhormonen en het verlagen van de bloedsuikerspiegel. (4) Als tweede argument zou het ook signalen geven aan je lichaam om ketonen in te gaan zetten als energie. Door dit signaal zou je lichaam eerder geneigd zijn om ook in de toekomst meer vetten te prefereren als energiebron. Als derde argument komt naar voor dat ketonen de aanmaak van mitochondria en bruine vetcellen kunnen verhogen, deze staan erom bekend om meer caloriën te verbranden. (5) (6)

Hoewel er veel positieve ervaringen zijn, is het in dit geval nog afwachten wat de wetenschap in de toekomst gaat zeggen. Tot die tijd kan er niet 100% hard gezegd worden dat exogene ketonen direct bijdragen aan het afvallen.

4. Verbeterde cognitieve prestaties

De hersenen zijn dagelijks verantwoord voor ongeveer een kwart van je energieconsumptie. Om deze reden is het ook belangrijk om deze te voorzien van een goede energiebron. Koolhydraten zijn niet altijd een stabiele factor, dit merk je bijvoorbeeld aan de crash in energie na een flinke koolhydraatmaaltijd. Je ligt dan vaak toch liever plat op de bank. Exogene ketonen kunnen deze snelle bron van energie zijn die jou voorzien van de boost die je nodig hebt. Hiermee bereik je de beste resultaten op een lege maag!

5. Om je terug in ketose te krijgen

Niemand kan 100% van de tijd in ketose zijn. En laten we eerlijk zijn, vrijwel iedereen wil wel eens snoepen van wat koolhydraten of suikers. Er is geen reden om gelijk in de stress te schieten, je lichaam komt vanzelf weer in ketose als je weer een goed voedingspatroon oppakt. Exogene ketonen kunnen helpen om dit proces te versnellen. Je lichaam krijgt weer ketonen in het bloed, heeft energie voor handen en krijgt een signaaltje om ketonen en vetten te gebruiken voor energie. Daarnaast zal het zoals eerder genoemgd ook helpen om symptomen van de keto-griep te voorkomen, waardoor het een fijnere transitie wordt.

Exogene ketonen zijn geen vervanging van een ketogeen dieet

Het is echter niet de bedoeling om bergen met koolhydraten te eten en vervolgens exogene ketonen te gebruiken om in ketose te geraken. Op papier ben je in ketose, dat geeft je meter namelijk aan. Maar, de kans is vrij klein dat je lichaam ook daadwerkelijk haar eigen vetten verbrand voor energie. Wij raden daarom ook altijd aan om exogene ketonen te combineren met een ketogene of in ieder geval een koolhydraatarme aanpak. Zo is je lichaam beter gewend aan het verbranden van vetten voor energie en haal je het optimale uit de mogelijke voordelen. Exogene ketonen zijn geen vervanging van een goed geformuleerd ketogeen dieet.

 

Conclusie

Exogene ketonen zijn niet bedoeld als vervanger van een goed geformuleerd ketogeen dieet, maar kunnen wel prestaties verbeteren. Vaak is de werking het sterkst op een lege maag, vooral voor de verbeterde cognitieve prestaties. Het is uiteraard geen wondermiddel waarbij je spontaan kilo’s gaat verbranden, maar er ligt zeker potentie dat ze dit kunnen ondersteunen. Ben je geïnteresseerd om ze te gebruiken? Kies dan eerst voor een BHB-ketonen verbinding gekoppeld aan zout, dit doet je portemonnee veel goeds.

Welke exogene ketonen kies ik?

Kijk bij het kiezen van exogene ketonen dus altijd naar of een ester of BHB-zouten. Het belangrijkste hierbij is dat je de juiste isomeer en dus de actieve vorm voor je lichaam binnenkrijgt.

Naar aanleiding van het goedkeuringsproces van Exogene Ketonen door Novel Foods in Europa is de verkoop van Exogene Ketonen tijdelijk opgeschort. Wij hopen je hier in de nabije toekomst weer verder mee te kunnen helpen!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.