Alles over keto

Alles over keto

Op deze pagina vind je alle informatie over een ketogeen dieet. Onderstaand vind je korte kopjes met doorlinks naar pagina’s met diepere informatie. Deze pagina zal de komende tijd verder gevuld worden tot al jouw vragen zijn beantwoord.

Wat is keto?

Waarschijnlijk heb je je hele leven al gehoord dat koolhydraten dé energiebron zijn voor je lichaam. Er is echter een alternatieve energiebron die je lichaam veel efficiënter kan gebruiken. Deze energiebron zijn ketonen. Door de afwezigheid van koolhydraten in een ketogeen dieet daalt je insulineniveau en raken de glucosereserves op. Hierdoor gaat je lichaam op zoek naar een andere energiebron. In deze zoektocht stuit je lichaam op vetten en schakelt het langzaam over op vetverbranding. Bij de verbranding van deze vetten in de lever komen vervolgens de ketonen vrij.

Wat zijn de voordelen?

Een ketogeen dieet kent vele voordelen, het wordt dan ook al lang niet meer gebruikt puur en alleen voor het afvallen. In dit artikel gaan we dieper in op de vijf belangrijkste voordelen, maar geven we je ook nog een lijst mee waar het mogelijk ook nog bij kan ondersteunen. Een keto dieet kan bijvoorbeeld ondersteunen bij afvallen, betere mentale prestaties en cholesterol, maar wordt ook gebruikt in de behandeling van epilepsie, alzheimer en kanker.

Hoe ziet het dieet eruit?

Een keto dieet of een ketogeen dieet kenmerkt zich door de basis van vetten en da afwezigheid van koolhydraten. Hier gaan we dieper in op hoe koolhydraten, eiwitten en vetten werken. Ook krijg je meer inzicht in bijvoorbeeld welke je nodig hebt en hoeveel.

Wat zijn exogene ketonen?

Naast dat je het aantal ketonen in je bloed kunt verhogen door je voeding aan te passen, is het ook mogelijk door te supplementeren met Exogene ketonen. Exogene houdt in dat deze ketonen buiten het lichaam worden gemaakt. Ze worden vaak ingezet voor verbeterde sportprestaties, sneller vetverlies of een cognitieve boost.

Wat is een Cyclisch ketogeen dieet?

Bij een cyclisch ketogeen dieet eet je zo’n 5 – 6 dagen in de week volgens een standaard keto dieet, maar heb je 1 of 2 dagen waarbij je gebruik maakt van ‘carbloading’. Op zo’n dag eet je meer koolhydraten om zo je glycogeen voorraden aan te vullen. De meningen zijn erg verdeeld over deze techniek. Zo is er onderzoek uitgevoerd waarbij één groep op strikt keto werd gezet en de ander aan een cyclisch ketogeen dieet ging. Beide groepen verloren evenveel gewicht, alleen bestond het merendeel van het verloren gewicht bij de CKD-groep uit spiermassa. De groep op een standaard ketogeen dieet verloor alleen vet. 

Wat is een Targeted ketogeen dieet?

Een targeted ketogeen dieet lijkt sterk op een standaard ketogeen dieet. Echter consumeer je bij deze variant rondom je workout zo’n 5-50gram koolhydraten. Het doel hiervan is dat je deze snel kunt inzetten bij je training, maar dat deze hierna je lichaam alweer hebben verlaten. Hierdoor gaat het niet ten koste van je ketose, maar kan het wel een positieve inloed hebben op je sportprestaties. 

De Keto Index

Klik op een van de onderstaande onderwerpen om er meer over te leren.

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.