
4 Keto musthaves die je nodig hebt bij een ketogeen dieet!
In deze blog nemen we je mee in de meest populaire producten die gebruikt worden bij een ketogeen. Deze producten helpen je namelijk het dieet makkelijker, fijner en efficiënter te maken, zodat jij het meeste eruit haalt!
Niets nodig
Laat deze blog je vooral niet afschrikken: het mooiste aan een ketogeen dieet is namelijk dat je vrijwel alle noodzakelijke dingen al kunt halen in een supermarkt! Zolang je de juiste producten koopt, divers eet en je aan de macro’s houdt, zul je vanzelf in ketose komen en mooie resultaten behalen. Het voordeel is dan ook dat je bij dit dieet niet verplicht shakes aan moet schaffen of begeleidt moet worden.
De 4 keto musthaves
Maar we hadden toch niets per se nodig? Klopt! Het kan helemaal zonder, maar er zijn producten die het ketogeen dieet voor je een stuk makkelijker, fijner en efficiënter kunnen maken. We zetten ze voor je op een rij!
1. Mineralen of elektrolyten
Het belangrijkste product dat ik altijd aanraad bij een ketogeen dieet is een aanvullend mineralensupplement. Hoewel je dit ook uit de juiste voedingsmiddelen (en zout!) kunt halen, blijkt dit in de praktijk vaak lastig om hier elke dag op te letten.
Wanneer je ketogeen eet verandert je voedingspatroon. Normaliter hield je lichaam namelijk veel vocht vast door de opgeslagen koolhydraten (glycogeen) en hield het met dit vocht ook mineralen vast. Wanneer je geen koolhydraten meer eet, verlies je (met name in het begin) meer vocht. Een nadeel hiervan is dat je dus ook de mineralen verliest! Dit kan zorgen voor de keto-griep.
Een mineralentekort kan leiden tot allerlei klachten, hierbij kun je denken aan spierkrampen, misselijkheid of duizeligheid, hoofdpijn en constipatie. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Een mineralensupplement is daarin een goede ondersteuning en maakt (de transitie naar) een ketogeen dieet daarom vele malen aangenamer!
Mineralensupplementen zijn er in verschillende vormen, de meest voorkomende zijn capsules en poeders. Hierin kun je natuurlijk geheel je eigen voorkeur kiezen!
2. Keukenweegschaal en MyFitnessPal
Hoewel je vaak hoort dat je bij een ketogeen dieet niets bij hoeft te houden, sta ik daar persoonlijk iets anders in. In het begin vond ik het zelf namelijk erg fijn om juist bij te houden wat ik eet. Een ketogeen dieet was namelijk volledig nieuw en je boodschappenlijstje veranderd er aardig door. Zeker omdat je benieuwd bent wat er nu wel én wat er nu juist niet in past.
Door jouw voeding (tijdelijk) bij te houden in een gratis app als MyFitnessPal, leer je labels lezen en leer je gaandeweg wat er wél en niet in jouw eetpatroon past. Een keukenweegschaal helpt je hierin de porties te verdelen en maakt het bijhouden van je precieze voeding een stuk makkelijker. Je zal zien dat dit je na een tijdje steeds makkelijker afgaat, waarna je dit vervolgens prima zonder app en weegschaal kan! Wel zo makkelijk!
3. Ketonenmeters
Wanneer je start met een ketogeen dieet, is het fijn om te weten of je op de goede weg bent. Het meten van je ketonen kan je helderheid bieden. Zo weet je wanneer je voor het eerst in ketose bent, maar kun je ook verder experimenteren met het aantal koolhydraten en bepaalde voedingsmiddelen. Het meten van ketose kun je op verschillende manieren doen.
Urinestrips
De eerste optie is het meten via een urinestrip. Dit is de goedkoopste optie die veel mensen vaak in het begin kiezen. Door over deze strip te plassen, zal de strip meten hoeveel ketonen er in je urine zitten. Deze verkleurd vervolgens en hier kun je de waarde aan aflezen. Deze optie werkt vaak in het begin goed, maar naar mate je het dieet langer doet wordt deze vaak minder nauwkeurig. Je lichaam wordt steeds beter in het verbranden van ketonen en zal er dus minder via de urine afscheiden.
Bloedketonenmeter
Daar komt de tweede optie naar boven: het meten van (BHB) ketonen via het bloed. De wijze van meten lijkt erg op het prikken van je bloedsuiker. Je maakt een klein prikje met een prikpen, waarna er een klein druppeltje bloed op je vinger zal vormen. Deze laat je vervolgens door de meter meten, waarna je de uitslag ontvangt. De meting met een bloedketonenmeter staat bekend als de meest nauwkeurige vorm van meten die er op dit moment is én werkt dus ook nog als je al een tijdje keto doet.
Ademmeter
De laatste optie is het meten van ketose via de adem. Dit is de meest comfortabele manier van meten. Hierbij meet je het ketonenlichaam aceton. Echter is er nog veel discussie over de betrouwbaarheid van de uitkomst van deze meters. Zo is aceton bijvoorbeeld het kleinste ketonenlichaam, waar BHB (bèta-hydroxybutaanzuur) de grootste is.
Meer leren over het meten van ketose? Dat kan via deze blog!
4. MCT-poeder of MCT-olie
Na het extra supplementeren met mineralen, is een tweede supplement dat vaak komt kijken MCT-olie of MCT-poeder. MCT is de afkorting van Medium-Chain Triglycerides wat in het Nederlands staat voor vetten van een middellange keten. Door de korte verbinding van deze vetten, kunnen deze direct in je lichaam worden omgezet in energie. Veel mensen maken met deze MCT’s dan ook hun bulletproof koffie voor een boost aan energie in de ochtend! Meer leren over MCT’s en de verschillen? Dat kan in deze blog!
In onze webshop vind je een hele hoop producten die jouw keto dieet een stuk makkelijker, fijner en aangenamer kunnen maken. Benieuwd? Neem dan vooral een kijkje!

Antonie Bartels
Oprichter KetoFit
Mijn naam is Antonie Bartels, oprichter van KetoFit. Begin 2018 begon mijn keto journey. Na een half jaar verdiepen nam ik de stap om te beginnen met een ketogeen dieet en dit bracht me direct onwijs veel voordelen. Van snel vetverlies tot een verbeterde stemming en energieniveau. Waar een ketogeen dieet in Amerika inmiddels heel groot aan het worden is, is het in Nederland nog relatief nieuw en onbekend bij de massa. Dat moet anders. De kracht van een ketogeen dieet kan voor veel mensen van toegevoegde waarde zijn en ik wil daarbij helpen!
Hey Antonie,
Ik ben ook al een tijdje koolhydraatarm aan het eten, en ik ben me een beetje zorgen aan het maken dat ik niet genoeg of voldoende vitaminen binnen krijg, ook al eet ik heel gezond. Je vermeldt hier een heleboel vitamines, maar ik heb geen zin om 20 verschillende tabletten te slikken, dus ik denk eraan gewoon een multivitamine te slikken (meer bepaald deze van Flinndal https://www.flinndal.nl/multivitaminen/multi), maar hoe sta jij daar tegenover? Zou ik echt alles individueel moeten nemen?
Groetjes,
Victor
Hoi, mijn zoon heeft epilepsie en nu lees ik dat ketonendieet goed is voor hem! De vraag is klopt dat en hoe vind ik makkelijk een weg voor een omschakeling (voor ons hele gezin) groetjes Jet