Omslag Melanie clean keto challenge

30 dagen Clean Keto met Melanie

30 dagen lang ging ik de uitdaging aan: clean keto eten. Maar wat is clean keto? Je zou kunnen zeggen dat het de basis is van een ketogene leefstijl. Puur eten, zonder toevoegingen, dus zonder zakjes en pakjes. Mijn doel voor deze 30 dagen? Weer bewust worden van mijn eetgewoontes en van alle toevoegingen die in producten zitten waar je ze wellicht het minste verwacht. In deze blog vertel ik je hoe ik deze 30 dagen heb ervaren!

Het is dinsdagochtend 6 april, de dag na Pasen. Na 2 dagen lang suikervrije paaseitjes te hebben gegeten werd ik wakker met een kater. Althans zo voelde het wel. Hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en moe. Het voelde als de day after na een avond flink uit de bocht vliegen. Ik raapte me maar weer bij elkaar en begon aan de dag, maar in mijn achterhoofd wist ik wel een beetje wat er speelde.

De laatste tijd werd ik steeds lakser wat betreft keto eten. Beetje aardappelzetmeel kan toch geen kwaad? Ach, zoveel maltitol (een kunstmatige zoetstof die de bloedsuikerspiegel doet laten stijgen) zal er niet in zitten toch? Of dat beetje tarwe of dextrose heeft toch geen effect? Het gemak van pakjes en zakjes won het vaak van alles zelf maken. Als je je lichaam voedt met troep, dan ga je je ook zo voelen. Het werd dus tijd voor een reset.

Dan kom je al snel uit op clean keto, maar wat is dit? Clean keto is gefocust op zo puur mogelijk eten. Je gebruikt geen kant-en-klare zakjes of pakjes en eet het liefst producten met zo weinig mogelijk ingrediënten. Dit komt in de praktijk neer op groente, vlees, vis, kip, onbewerkte zuivelproducten, noten, zaden, en hier en daar wat rood fruit. Voor de één is het misschien de dagelijkse gang van zaken, voor de ander blijkt dit toch moeilijker dan gedacht. En ja, ik hoor bij die laatste groep.

Nu lees ik al standaard elk etiketje in de supermarkt, maar ik keek dan alleen naar de koolhydraten. 1 gram koolhydraten in bacon? Oh, dat kan wel. 2,5 gram koolhydraten in geraspte kaas? Oh, dat kan wel. 23 gram koolhydraten, waarvan 22 gram polyolen? 1 gram netto koolhydraten dus! (maar dan wel van maltitol…). Maar, door deze mindset tikt het stiekem wel aan wat betreft koolhydraten.

Dus weer terug naar de basis! Lezen, lezen, lezen. Ik maakte voor mezelf een lijstje met producten waar ik op ging letten. Dit lijstje bestond uit kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose, maltitol, maltodextrine, sorbitol en schuilnamen voor suiker zoals dextrose, fructose en lactose. Simpel gezegd: alles wat eindigt op –ose en –ol. Lekker makkelijk te onthouden dus. Verder ging ik ook letten op andere toevoegingen zoals aardappelzetmeel, tarweproducten en ongezonde oliën zoals raapzaad- en palmolie.

Ik maakte 2 uitzonderingen in mijn lijstje. Ten eerste wilde ik wel natuurlijke zoetstoffen blijven gebruiken zoals stevia en erythritol. Dus de kristal sweet van Steviala kon ik gelukkig blijven gebruiken. Ten tweede kan ik écht niet zonder Zaanse mayonaise en dus bleef die lichtgele pot fijn in mijn koelkast staan. Om mijn clean keto journey vast te leggen besloot ik om elke dag een ‘what I eat in a day’ filmpje te maken en te plaatsen op mijn Instagram en TikTok pagina.

Nou, moet lukken toch? Ik dacht er helemaal klaar voor te zijn. Ik had alles van tevoren ingepland, had een boodschappenlijstje gemaakt en de leesbril lag klaar om alle etiketjes in de supermarkt na te lezen. Totdat ik woensdag ochtend het bericht kreeg dat een huisgenootje corona had en we dus met z’n allen in quarantaine moesten blijven. Daar ging mijn planning. Die eerste dagen heb ik dus moeten freestylen met wat er nog in mijn koelkast en diepvries lag. Terugkijkend naar de eerste video’s moet ik zeggen dat ik me nog verbaas over wat ik toen hebben kunnen fabriceren zonder voorbereiding.

Toen ik eenmaal zelf weer boodschappen mocht gaan doen, kon het spel beginnen. Misschien niet helemaal corona-proof, maar elk etiketje werd gelezen. Na het zoveelste etiketje van bacon te hebben gelezen, zou je er bijna moedeloos van worden. Werkelijk óveral zit dextrose in. Dit vond ik dan ook de grootste uitdaging van clean keto eten. Hoe clean het er ook uitziet, de winkels liggen vol met bewerkt vlees. Het zal je misschien verbazen, maar zelfs geraspte kaas bevat gekke toevoegingen. Waar ik voorheen niet stilstond bij de ingrediënten van dit soort producten (want ja, het is toch maar 0,5 gram koolhydraten?) legde ik nu alles weer netjes terug als er gekke ingrediënten in zaten.

En zo gingen de eerste drie weken om. Waar ik in het begin nog moeite had met het vinden van clean keto alternatieven, had ik nu wel door hoe het spel gespeeld moest worden. De truc? Zoveel mogelijk koken met ingrediënten waar geen verpakking omheen zit. Dan weet je zeker dat er geen onnodige toevoegingen inzitten. Ik merkte ook dat ik steeds lekkerder weer in mijn vel ging zitten. In plaats van een opgeblazen gevoel, voelde ik mij letterlijk slanker worden. Al is het maar het gevoel. Ik sliep bijna elke nacht de volle 8 uur rond en werd fit wakker al vóór dat de wekker ging om half 8 ‘s ochtends. Iets wat voorheen niet vaak voorkwam.

Ik had verwacht dat ik tijdens deze 30 dagen juist extreem laag zou uitkomen in koolhydraten, maar het tegendeel is waar. Omdat je juist zo puur mogelijk gaat eten -en dus vanzelfsprekend meer groentes gaat eten- tikt het aantal koolhydraten per dag sneller de 30 gram aan. Natuurlijk niks mis mee, groentes zijn meer dan enkel de koolhydraten, maar ik moest ervoor blijven waken om niet uit ketose te gaan. Dit bleek in de laatste twee weken vooral de uitdaging te zijn.

In de laatste week van deze 30 dagen merkte ik wel dat ik door mijn clean keto receptenlijstje heen was. In de ochtend een omelet, salade voor de lunch en vlees/vis/kip + groente als avondeten begonnen me een beetje tegen te staan. Maar het fitte gevoel wat ik ervoor terug kreeg heeft mij gemotiveerd om ook de laatste week door te zetten.

Het resultaat op de weegschaal na 30 dagen clean keto? -2,5 kilo! Aangezien ik alweer een half jaar stil stond, was dit een zeer aangename verrassing! Zo zie je maar weer dat je je lichaam met écht eten alleen maar een plezier doet.

En nu? Clean keto heeft mij doen inzien dat in bijna elk product wel een of meerdere onnodige toevoegingen zit. Ook “dieet producten” die worden verkocht als “gezond” zijn helaas vaak het lezen van de ingrediëntenlijst waard. Ik zal in de toekomst hier dan ook op blijven letten en producten die zoetstoffen zoals maltitol bevatten zoveel mogelijk proberen te vermijden. Heel af en toe zal ik nog wel een “sugar free” sausje blijven gebruiken, maar dat wordt dan eerder de uitzondering op de regel. En die kaas, die blijf ik lekker fijn zelf raspen 😉

Ben je benieuwd geworden naar wat ik tijdens deze 30 dagen clean keto allemaal gegeten heb? Check dan de reels op mijn Instagram pagina of op TikTok.

Melanie Jennes

Melanie Jennes

Ciao! Ik ben Melanie, het gezicht achter de Instagram pagina @melaketovita! Op 1 april 2018, en nee dat is géén grap, ging bij mij de knop om en koos ik om mijn gezondheid op 1 te zetten. Ik was in een korte tijd meer dan 10 kilo aangekomen en schoof dit af op het studentenleven. Ik zat niet lekker in mijn vel en was niet tevreden met wat ik in de spiegel zag. Na een tijdje koolhydraatarm te eten kwam ik steeds vaker keto recepten tegen online. Maar hoe kon dat nou… afvallen met veel kaas, bacon en boter? Ik ging mij verdiepen in keto en werd verliefd op deze leefstijl! En met resultaat: -20 kilo! Hier ben ik super trots op. In 2019 ben ik mijn Instagram account gestart om mijzelf, maar ook anderen te motiveren en inspireren. Hier post ik dan ook foto’s waarin ik mijn liefde en passie voor keto, koken, bakken en food photography combineer. Ik vind het super tof om nu ook voor Ketofit fijne keto recepten te mogen ontwikkelen. Living la keto vita!

keto ketogeen dieet

Blijf op de hoogte

Laat onderstaand je gegevens achter en wij houden je op de hoogte van nieuwe blogs, recepen en de webshop.

Je bent succesvol aangemeld!

Pin It on Pinterest

Deze website maakt gebruik van cookies om jou te voorzien van de beste gebruikerservaring. Door te klikken op de button ga je akkoord met deze cookies.